2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

A nemzet megmaradása forgott kockán '56-ban

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint 1956-ban a magyar nemzet megmaradása volt a tét, az emberhez méltó élet biztosítása volt a cél, és a nemzet önbecsülése forgott kockán, ezért nem számított a túlerő. Varga Mihály a Kiscelli Múzeumnál tartott ünnepi beszédében azt hangsúlyozta: 1956. október 23-a a szabadság napja, Európa 20. századi történelmének egyik legfelemelőbb ünnepe, november 4-e pedig a szégyené, a gyászé az árulásé. Országszerte megemlékezéséket tartottak a forradalom leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 56. évfordulóján.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója vasárnap a XVIII. kerületi 1956-os emlékmű avatóján, a forradalom leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 56. évfordulóján arról beszélt, akkoriban nem lehetett realistának lenni, mert az a biztos pusztuláshoz, az önfeladáshoz vezetett volna.


Felidézte, hogy a forradalom, a szabadságharc, a „nemzeti felszabadító háború” mindössze két hétig tartott, mégis megrengette a világot. Hozzátette: 1956 után nem lehetett nem tudomásul venni, hogy a Szovjetunió fennhatóságai alatt álló országokban az emberek totális diktatúrában élnek.

Ughy: Ugyanazt a gyászt jelenítik meg

Ughy Attila, a kerület fideszes polgármestere a Hargita tér másik oldalán korábban felállított Trianon-emlékkeresztre utalva arról beszélt, a két alkotás ugyanazt a gyászt jeleníti meg, és egyszerre emlékeztet a nemzet tragédiáira.

Horváth Attila jogtörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense szerint részben a társadalom felelős azért, hogy a rendszerváltás után nem kérték számon az 1956-os forradalom és szabadságharc megtorlóinak bűneit, és nem volt elegendő akarat arra sem, hogy 1956 hőseit kellőképpen elismerjék, ezért maradt el utóbbiak méltó kárpótlása.

A most átadott – több száz bazaltkockából álló, hatalmas kőtömböt formázó – Hargita téri emlékműnél koszorút helyezett el a kormány nevében Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, a főváros nevében Tarlós István főpolgármester, a THM nevében Schmidt Mária, a kerület nevében Ughy Attila, valamint 1956-os szervezetek képviselői.

A mintegy ötször ötméteres kőtömb egyes bazaltkockáin az 56 évvel ezelőtti forradalom 2294 áldozatának a neve szerepel. Az emlékmű a kerületi önkormányzat kezdeményezésére, a THM kutatómunkája és F. Kovács Attila Kossuth-díjas művész koncepciója alapján készült el. Az alkotás leleplezésekor a kőtömb tetején – a forradalom fényét jelképezve – láng lobbant fel.

Egész napos megemlékezés a Terror Házánál

A budapesti Terror Háza Múzeumnál, az áldozatok falánál egész nap el lehet helyezni az emlékezés mécseseit és virágait. A fővárosban, a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájánál egész nap várják azokat, akik kegyeletüket kívánják leróni az áldozatok sírjánál.

Az óbudai Kiscelli Múzeumnál tartott koszorúzást megelőzően, vasárnap Varga Mihály tárca nélküli miniszter arról beszélt, meg kell emlékeznünk a Nyugat november 4-i hűtlenségéről, gyávaságáról és árulásáról is, és nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy Európa és az Egyesült Államok vezetőinek fennkölt szavai, a szabad világ nevében elhangzott kioktatásai ellenére a legnagyobb élethalál-küzdelmünkben egyedül maradtunk – fogalmazott a miniszter.

Varga Mihály: Tétlen maradt a szabad világ

Varga Mihály hozzátette: november 4-e nemcsak Magyarország, hanem egész Európa, az Európát naggyá tevő eszmék gyászának napja. 1956 hősei a szovjet birodalomnál is nagyobb ellenfelet győztek le: az időt, a felejtést és a szégyent. Ami a tankok által elveszett, azt az emlékezet fegyvere visszaszerezte – fogalmazott a politikus.
A szabad világ, amely nem pusztán szolidaritást, hanem katonai segítséget is ígért, november 4-én szemlesütve, gyáván tétlen maradt – emlékeztetett Varga Mihály.

A vasárnapi megemlékezésen koszorút helyezett el a Kiscelli Múzeum falán lévő emléktáblánál Varga Mihállyal közösen Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, valamint mások mellett a Fidesz, a KDNP, a Jobbik, az LMP és a DK III. kerületi politikusai és a helyi civil szervezetek képviselői.

Emlékművet állítottak az '56-os forradalomnak Csepelen

Az Egyesült Királyság '56-os Politikai Szervezeteinek Szövetsége anyagi támogatásával állítottak emlékművet a forradalomnak Csepelen. Az 1956-os Magyar Nemzetőrség parancsnoka avatóbeszédében azt mondta, hogy a forradalom győzött, és 56 évvel ezelőtt Magyarország világtörténelmet írt. Dömötör Zoltán szerint a szabadságharcot, amelynek egyik legutolsó ellenállói a csepeli bajtársak voltak – ugyanúgy mint 1848-ban –, leverték. A szovjet vörös hadsereg verte le.

Wittner: Nem hóhérok kezébe való 1956 címere

1956 címerét soha ne adjuk át a hóhérok kezébe! – szólított fel Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője, 1956-os halálraítélt vasárnap délelőtt Hódmezővásárhelyen. Az '56-os címer miatt nagyon sok ember végezte az akasztófán, s ma hóhéraink akarják kisajátítani a vörös csillag helyett – mondta az egykori forradalmár a hódmezővásárhelyi önkormányzat rendezvényén.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarország nem ad ki menekülteket Ukrajnának

Magyarország nem ad ki menekülteket Ukrajnának

Magyarország nem fogja kiadni Ukrajnának a hozzánk menekülteket. Mi nem vizsgáljuk, hogy az illető az ukránok szerint katonaköteles-e vagy sem. Az elemi humánum alapján nem engedjük, hogy a halálba küldjék őket – szögezte le az ATV megkeresésére Semjén Zsolt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!