2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

A Melkel-Orbán múltbéli ellentéttől hangos a német sajtó

Hír TV

2018. július 5., csütörtök 12:13, frissítve: csütörtök 13:59

Feltételekkel, de kész tárgyalni a kétoldali menekültátvételi egyezségről a magyar miniszterelnök ma Berlinben. A német sajtó kivétel nélkül a múltbeli Merkel-Orbán ellentétről írt a kétoldalú találkozó előtt.

Orbán készül a következő csatára címmel ír a mai kancellári vizitről a Die Welt. A lap szerint a magyar miniszterelnök nagyon érzékeny időben érkezik, a kormánykoalíciós viták miatt. A találkozót megelőzően Orbán Viktor beleegyezett, hogy bizonyos feltételek mellett tárgyalásokat kezd a Magyarországon nyilvántartásba vett, de Németországba utazó menedékkérők visszafogadásáról. A lap szerint ezért cserébe a magyar kormányfő azt kérheti, hogy a következő költségvetési időszakban ne csökkenjen Magyarország uniós támogatása.

Orbán Viktor szerdán jelezte, hogy bizonyos feltételek mellett készen áll arra, hogy tárgyalásokat folytasson Németországgal egy kétoldalú menekültügyi megállapodás megkötéséről. A Stern emlékeztet: a magyar miniszterelnök azt kéri, hogy előtte mindkét állam egyeztessen Ausztriával. Az alku esélyét javítja, hogy a CDU és a CSU hétfőn este kompromisszumos megállapodást kötött, a német menekültpolitikát szigorítják.

Az a német kancellár és az a magyar kormányfő találkozik ma Berlinben, akik a menekültügyi válság csúcspontján legendás verbális harcokat folytattak egymással Brüsszelben. A Spiegel online kiadása emlékeztet, hogy Angela Merkel, aki nemrég még élesen ellenezte, hogy új kerítések épüljenek fel Európában, ma már köszönetet mond Orbánnak az európai külsõ határok biztosításáért.

2015-ben Orbán Viktor felelőtlennek nevezte a migránsokat Európába való indulásra biztató bevándorláspolitikát, és ezzel nagy barátokat szerzett német konzervatív körökben, és ő volt az első európai vezető, aki lezárta állam határait a mingránshullám elől – írja előzetes elemzésében a Deutsche Welle. A közszolgálati adó ugyanakkor arra emlékeztet, hogy az 500 milliós EU-ba csupán 2,3 millió menekült érkezett, ez a népesség fél százaléka. Magyarországon tavaly pedig csak 3,350 menekült regisztrált.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!