2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Belföld

A NATO-főtitkár szerint modellértékű a pápai beruházás

Modellértékűnek nevezte a NATO-főtitkár a szövetség Pápán működő Stratégiai Légiszállítási Programját, amelybe 10 NATO-ország és két partnernemzet működik együtt. Anders Fogh Rasmussen a 10 millió dollárból épülő új hangár építése alkalmából érkezett Magyarországra. A beruházást teljes egészében a NATO finanszírozza.

A pápai légi bázis új hangárjának építéséhez az első kapavágást a NATO főtitkára tette meg. A szövetség nehéz légiszállító ezredének 3 gépe és a kiszolgáló egységek kapnak így korszerű elhelyezést. „Az értéke a beruházásnak mintegy 10 millió dollár, és a következő évben tervezzük befejezni az építést” - közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter.

A program 2009-es indulása óta a C17-esek több mint 10 ezer órát repültek, mintegy 30 ezer tonna árut és 30 ezer utast szállítottak, Afganisztánba, Pakisztánba, Koszovóba vagy éppen a földrengés sújtotta Haitira. „10 NATO-szövetséges és két partnernemzet fogott össze, és ily módon egy olyan képességre tettek szert, amelyet képtelenek lettek volna saját maguk biztosítani. Ez a többnemzetiségű megközelítés modellértékű a NATO számára, és azt is mutatja, hogyan tudjuk megszerezni a szükséges modern katonai képességeket a gazdasági válság ellenére” – fogalmazott Anders Fogh Rasmussen.


A következő nagyobb fejlesztés a honvédség helikopterflottájának megújítása lesz. Hende Csaba a Hír TV kérdésére azt válaszolta: a pályázatot úgy írják ki, hogy a gyártóknak még a jövő évi választások előtt ajánlatot kelljen tenniük. „A döntést a jövő évi választások után megalakuló új kormány hozza majd meg, lehetőleg haladéktalanul, hogy minél kevesebb időt veszítsünk, és minél hamarabb megkezdődhessen annak a helikopterflottának, annak a nemzeti helikopterképességnek a kialakítása, amely a most rendszerből kikerülő, idejüket kiszolgált orosz-szovjet gépeket felváltva újabb 40 évre legalább megoldja ezt a kardinális jelentőségű katonai képességünket” – mondta Hende Csaba.

A NATO-főtitkár az egyik C17-essel repült Pápáról Budapestre, ahol a Sándor-palotában fogadta Áder János köztársasági elnök.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!