2024. 02. 29. Csütörtök Elemér napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:00

Belföld

A mustgáz veszélyeire figyelmeztettek

A mustgáz veszélyeiről tartott tájékoztatót Szekszárdon a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A mustgáz a borkészítés egyik veszély mellékterméke, amely miatt minden ében többen életüket veszítik.

  • A mustgáz veszélyeire figyelmeztettek

Szakemberek szerint a szőlő erjedésekor keletkező, a levegőnél másfélszer nehezebb mustgáz alattomos, nem látható, nem érezhető, kiszámíthatatlan. Elsősorban a kisebb magánpincékben okoz gondot, a nagyobbak széndioxid jelzőrendszerrel vannak ellátva.

Kisebb pincékben pedig ez a gyertya egy nagyon hasznos dolog. Mert ugye a széndioxidtól elalszik a láng. Ezért, hogyha egy gyertyával vagy akár egy nagyobb égő gyufával mennek le a pincébe, akkor az tudja jelezni, hogy mustgáz van ebben a pincében, és nem szabad tovább menni

- mondta a szekszárdi borász, Mészáros Péter. 

A gáz érzékszerveket bénít, sűrűségétől függően már 3-4 belégzés is súlyos következményekkel járhat.

A tapasztalat az, hogy sok esetben a bajbajutottakon egyedül akarnak segíteni, ami akár kettős tragédiához vezethet.

Amikor érezzük magunkban a kételyt, és ez nagyon fontos, hogy mindenki a saját optimumának megfelelően tudja eldönteni, képes-e arra a mentési műveletre, de a legfontosabb, hogy még mielőtt bármit elkezdek, a hivatásos szerveket értesítsem a veszélyhelyzetről

- fogalmazott Balázs Gábor, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. 

Az igazgató hozzátette: a figyelmeztetések ellenére az országban minden évben több tragédiával végződő eset van.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!