2020. szeptember 22.,
kedd, Móric napja

A Mi Hazánk Mozgalom felvonulása ellen szólaltak fel a baloldali pártok

Hír TV

2019. november 17., vasárnap 07:35

Lenácizták az ellentüntetők a Mi Hazánkat, miközben Horthy Miklós budapesti bevonulásának századik évfordulójára emlékeztek. Baloldali pártok már reggel tiltakoztak a megemlékezés ellen. Annak ellenére is, hogy korábban Jászberényben azt a jobbikos Budai Lórántot támogatták, aki többször is Szálasit és Hitlert idézett közösségi oldalán. Karácsony Gergely főpolgármester pedig a Facebookon azt írta: undorodik a Horthy-megemlékezéstől.

Megzavarták szombat reggel a baloldali pártok sajtótájékoztatóját. Az MSZP, a Párbeszéd és a DK a Mi Hazánk Mozgalom délutáni felvonulása ellen tiltakozott. Gréczy Zsolt beszéde közben Budaházy Edda a radikális jobboldali aktivista, Budaházy György testvére odalépett hozzájuk, és kommunistának nevezte a baloldal politikusait.

Az MSZP országgyűlési képviselője ezt visszautasította.

"Akik ma azt állítják, hogy a fővárosi önkormányzati eredmények alapján, hogy Budapest ismét vörös rongyokba öltözött lásd a mai tüntetést, amit a Mi Hazánk Mozgalom ma délutánra meghirdetett, az semmibe veszi a választók akaratát és a demokráciát. Azok szembe szállnak a demokrácia minden elemével."

- mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője.

Arról azonban az ellenzéki pártok ezután sem beszéltek, hogy miközben elítélik a Horthy Miklós emléke mellett demonstráló Mi Hazánk Mozgalmat, addig legutóbb Jászberényben támogatták Budai Lóránt Jobbikos képviselőt, aki többször is Szálasi és Hitler idézeteket posztolt közösségi oldalán.

"Mindenki számoljon el a saját lelkiismeretével. Nyilván ha támogat bárki bárkit az nem azért támogatja, hanem azért mert szembefordult a Fidesszel. Mindenkinek joga van szembefordulni a Fidesszel."

- jelentette ki Gréczy Zsolt, a DK frakcióvezetője.

Az MSZP szerint a Jobbik mostanra a baloldali pártok összefogását erősíti.

"Azt gondolom, hogy a Jobbik nyilatkozatai, jobbikos képviselők nyilatkozatai mellett a Jobbik tevékenysége is bizonyította, hogy az a folyamat, amit elkezdtek, az részükről lezárul."

- jegyezte meg Tóth Bertalan, az MSZP elnöke.

A Mi Hazánk Mozgalom késő délután fáklyás menetet tartott a Szent Gellért térre, ahol Toroczkai László pártelnök arról beszélt, hogy szerinte a mai politikai pártok azon versenyeznek, hogy ki legyen Károlyi Mihály vagy Kun Béla örököse.

"Van egyszer egy Gyurcsány Ferencünk. Van egyszer ma Magyarországon egy Gyurcsány Ferenc, akinek a pártja ma idejött előttünk, hogy sajtótájékoztatón tiltakozzon, nácizzon, nem folytatom. Mert mi emlékezünk a dicsőséges napra. Gyurcsány Ferenc vajon ki lehetne 1918 és 1920 szereplői közül? Hát vitéz nagybányai Horthy Miklós egészen biztosan nem."

- mondta Toroczkai László, a Mi hazánk Mozgalom elnöke.

A Mi Hazánk Mozgalom rendezvénye ellen tucatnyian tüntettek mintegy száz méterre a rendezvény helyszínétől és lenácizták a Mi Hazánk szimpatizánsait.

Kifejezett undorral és megvetéssel fogadom, hogy a Fidesz álellenzéki fiókpártja erre a napra emlékezve tart vonulást a városban - így reagált a Mi Hazánk fáklyás menetére a főpolgármester a közösségi oldalán. Karácsony Gergely úgy fogalmazott: a budapestiek már akkor se lelkesedtek Horthyért ma pedig nem tűrik, ha bárki magas lóról beszél hozzájuk.

Hír TV