2024. 03. 03. Vasárnap Kornélia napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Szélesvásznú történelem - A taníványok 11:00

Belföld

A meleg miatt mindent ellep a büdösbogár

Az egész országban gondot okoz a poloskainvázió. A meleg időben szinte mindent ellepnek a kellemetlen szagú rovarok. A kereskedelemmel behozott poloska a mezőgazdaságban is károkat okoz. Ameddig nem csökken 10 fok alá a hőmérséklet, addig nem áll le az életműködésük.

  • A meleg miatt mindent ellep a büdösbogár

Nagyok, büdösek, szinte bárhol megjelenhetnek a lakásban és mindenhova felmásznak a poloskák. Több száz fajuk él Magyarországon, de a legismertebbek az ázsiai márványos poloska, a zöld színű vándorpoloska. Utóbbit Szegeden mutatták ki a 2000-es évek elején. Védekezni szinte lehetetlen ellenük, akár 20-30 példány is ellepheti a lakást.

Kinyitjuk az erkélyt és bejönnek a lakásba is sajnos. Úgyhogy a gyerekek ruhái is teljesen tele vannak ezekkel az állatokkal. – mutatja Kerekes Dóra. 

- Milyen trükköket lehet alkalmazni, hogy távol lehessen őket tartani.

- Hát még a szúnyoghálón is átjönnek, megnézik a réseket, úgyhogy az sem megoldás. Hát már mindent bevetettünk, megoldásnak azt láttuk, hogy a gyerek is lecsapja szegény poloskát, vagy kirakjuk.

Nagyon sok van nálunk. Irtani nem igazán tudjuk őket, annyit tudunk tenni, hogy szódabikarbonát és ecetet összekeverünk, rájuk fújjuk az összes nyílászáróra, és talán sikerül távol tartani őket. – mondja Berta Mónika. 

A rovarirtással foglalkozó szakember szerint vegyszeres irtásnak nincs értelme a lakókörnyezetben, mert a szerek 12 óra után hatnak, estére pedig a poloskák maguktól eltűnnek, nappal viszont ismét előjönnek.

Olyan növényvédő szerek állnak rendelkezésre ezeknek a gyérítésére, irtására, amik annyira toxikusak, hogy akár a földbe, a kezelt földbe, a kezelt területre nem szabad bemenni napokig, illetve magát a gyümölcsöt nem lehet elfogyasztani minimum két hétig sem. Tehát ennyire veszélyes irtószerekkel kellene kezelni magát a házat, amit nem lehet. – nyilatkozta Horváth István, Fedora Extra Kft. ügyvezetője. Azonban nemcsak a globális kereskedelem, hanem a felmelegedés miatt is egyre több a poloska.

Főleg a vándorpoloska, meg az ázsiai márványos poloska ezek polifágok, tehát sok-sok tápnövényük van. Első sorban gyümölcsösökben vagy ilyen kiskertekben, paradicsomon, késő nyáron, ősszel, későn termő növényeken okozhatnak károkat. – mondta el televíziónknak Torma Attila kitató, az SZTE ökológiai tanszékének oktatója.

Ahhoz, hogy a poloskák eltűnjenek, tartósan hideg időre lenne szükség.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Donáth Anna is felháborodott a DK akcióján

Donáth Anna is felháborodott a DK akcióján

Donáth Anna szombaton közösségi oldalán reagált arra, hogy a Demokratikus Koalíció bejelentette, óriásplakát-kampányt indít, Gyurcsányék molinóin a miniszterelnök látható, előtte pedig nagy betűkkel azt írta a DK kampányosztálya: Isten? Haza? Pedofília!
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!