2019. június 25.,
kedd, Vilmos napja

A meleg miatt mindent ellep a büdösbogár

Hír TV

2018. október 12., péntek 12:26, frissítve: péntek 13:37

Az egész országban gondot okoz a poloskainvázió. A meleg időben szinte mindent ellepnek a kellemetlen szagú rovarok. A kereskedelemmel behozott poloska a mezőgazdaságban is károkat okoz. Ameddig nem csökken 10 fok alá a hőmérséklet, addig nem áll le az életműködésük.

Nagyok, büdösek, szinte bárhol megjelenhetnek a lakásban és mindenhova felmásznak a poloskák. Több száz fajuk él Magyarországon, de a legismertebbek az ázsiai márványos poloska, a zöld színű vándorpoloska. Utóbbit Szegeden mutatták ki a 2000-es évek elején. Védekezni szinte lehetetlen ellenük, akár 20-30 példány is ellepheti a lakást.

Kinyitjuk az erkélyt és bejönnek a lakásba is sajnos. Úgyhogy a gyerekek ruhái is teljesen tele vannak ezekkel az állatokkal. – mutatja Kerekes Dóra. 

- Milyen trükköket lehet alkalmazni, hogy távol lehessen őket tartani.

- Hát még a szúnyoghálón is átjönnek, megnézik a réseket, úgyhogy az sem megoldás. Hát már mindent bevetettünk, megoldásnak azt láttuk, hogy a gyerek is lecsapja szegény poloskát, vagy kirakjuk.

Nagyon sok van nálunk. Irtani nem igazán tudjuk őket, annyit tudunk tenni, hogy szódabikarbonát és ecetet összekeverünk, rájuk fújjuk az összes nyílászáróra, és talán sikerül távol tartani őket. – mondja Berta Mónika. 

A rovarirtással foglalkozó szakember szerint vegyszeres irtásnak nincs értelme a lakókörnyezetben, mert a szerek 12 óra után hatnak, estére pedig a poloskák maguktól eltűnnek, nappal viszont ismét előjönnek.

Olyan növényvédő szerek állnak rendelkezésre ezeknek a gyérítésére, irtására, amik annyira toxikusak, hogy akár a földbe, a kezelt földbe, a kezelt területre nem szabad bemenni napokig, illetve magát a gyümölcsöt nem lehet elfogyasztani minimum két hétig sem. Tehát ennyire veszélyes irtószerekkel kellene kezelni magát a házat, amit nem lehet. – nyilatkozta Horváth István, Fedora Extra Kft. ügyvezetője. Azonban nemcsak a globális kereskedelem, hanem a felmelegedés miatt is egyre több a poloska.

Főleg a vándorpoloska, meg az ázsiai márványos poloska ezek polifágok, tehát sok-sok tápnövényük van. Első sorban gyümölcsösökben vagy ilyen kiskertekben, paradicsomon, késő nyáron, ősszel, későn termő növényeken okozhatnak károkat. – mondta el televíziónknak Torma Attila kitató, az SZTE ökológiai tanszékének oktatója.

Ahhoz, hogy a poloskák eltűnjenek, tartósan hideg időre lenne szükség.