2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

A Máltai Lovagrend is segítette a magyar menekülteket

Az 1956-os forradalom szovjet leverése után a Máltai Lovagrend is segítette a magyar menekülteket. Erről az egyházi kapcsolatokért is felelős miniszterelnök-helyettes beszélt a 900 éves lovagrend budapesti konferenciáján.

Semjén Zsolt úgy fogalmazott, hogy 1989-ben, a rendszerváltozás időszakában világtörténelmi jelentősége volt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat megalakulásának. Mint mondta, a karitatív szervezet jelentős szerepet játszott a keletnémet menekültek felkarolásában és így közvetve a vasfüggöny lebontásában. A kereszténydemokrata politikus emlékeztetett arra, hogy a 2010-es kormányváltás után az Országgyűlés elsöprő többséggel szavazta meg azt a megállapodást, amelynek értelmében a máltaiak az egyházakkal azonos támogatást kapnak a közfeladatot ellátó tevékenységükhöz.

– Nem titkolom, hogy emiatt a nagyvonalúság miatt értek minket bizonyos kritikák, sőt támadások. Nekünk azonban meggyőződésünk, hogy mindez nem kizárólag csak a rend érdekeit szolgálja, hanem egyúttal Magyarországét és a magyar népét. Ezért erre a szerződésre büszkék vagyunk – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!