2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

A "Bihar grófja" Czárán Gyula

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

A magyar emberek akarnak és tudnak is dolgozni

Fontos látni, hogy a mostani krízis nem egyforma mértékben sújtja a különböző ágazatokat, vannak olyan szakmák, munkakörök, amelyekre a jövőben lehet, hogy kisebb igény lesz - írja a Magyar Hírlap.

  • A magyar emberek akarnak és tudnak is dolgozni

A kormány törekvése korábban is az volt, hogy erősítse a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet Magyarországon. A veszélyhelyzet ezen egyáltalán nem változtatott, sőt most még szembetűnőbbé vált, hogy az innovatív ötletek, a sikeres fejlesztések mennyire hasznosak egy nemzet gazdasága és az egész társadalom szempontjából is.

Mintegy 6500 munkáltató igényelte már több mint 85 ezer munkavállalójának a bértámogatást, az érintett emberek fele kis- és közepes vállalkozásoknál dolgozik. Ami a területi eloszlást illeti, a legtöbb igény budapesti, Fejér és Pest megyei munkatársak támogatására érkezett. Az adatsorokból az látszik, hogy nem lankad az érdeklődés a lehetőség iránt. Ez is azt mutatja, amit az elmúlt tíz év tapasztalata: a magyar emberek akarnak és tudnak is dolgozni, fizetésből szeretnének megélni – nyilatkozta a lapnak Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára kifejtette: a kormány ezért nem is változtat az eddigi irányon.

„Mindent megteszünk azért, hogy az emberek munkahelyei megmaradjanak. Amennyit a vírus mégis elpusztít, annyi helyett pedig újakat fogunk teremteni. Támogatni fogjuk azt, hogy a piaci szereplők maguk hozzanak létre új állásokat, és az állam is munkalehetőséget fog kínálni az embereknek”

– jelentette ki.

Mint mondta, a járványhelyzet legelejétől folyamatos kapcsolatban vannak a kamarákkal és szakmai szervezetekkel. „Ők tapasztalják meg közvetlenül és azonnal a változásokat, ezért kulcsfontosságú, hogy szoros kapcsolatban legyünk velük. Gyakorlatilag mindennapos az egyeztetés, és lehetőség szerint be is építjük a javaslataikat, meglátásaikat az egyes intézkedéseinkbe” – fejtette ki.

Kutatás-fejlesztési bértámogatás is igényelhető

A miniszterhelyettes szót ejtett a kutatás-fejlesztési bértámogatásról is. „Erre azok a munkáltatók jelentkezhetnek, amelyek kutatás-fejlesztési, illetve innovációs tevékenységet is végeznek. Azért fontos külön is foglalkoznia az állanak ezzel a szektorban, mert nagyban függ tőlük, hogy hazánk milyen gyorsan tudja leküzdeni a járvány okozta válságot, és mennyire tud közép- és hosszútávon is kiemelkedő gazdasági eredményeket felmutat­ni. A korábban már hatékonyan együtt dolgozó mérnökcsapatokat nem szabad most magukra hagyni, segíteni kell őket abban, hogy továbbra is együtt tudjanak dolgozni. Eddig mintegy ötszáz cég igényelte ezt több mint nyolcezer munkatársának” – fejtette ki Schanda Tamás. Mint mondta, a kormány törekvése korábban is az volt, hogy erősítse a K+F+I tevékenységet Magyarországon.

„Meggyőződésünk, hogy a jövő magyar, high-tech és zöld. A veszélyhelyzet ezen egyáltalán nem változtatott, sőt most még szembetűnőbbé vált, hogy az innovatív ötletek, a sikeres fejlesztések mennyire hasznosak egy nemzet gazdasága és az egész társadalom szempontjából is”

– nyilatkozta a Magyar Hírlapnak.

Példaként említette, hogy számos, a járvánnyal összefüggő kutatást támogatnak az egyetemeken, továbbá kimondottan a koronavírus okozta nehézségek elhárítását célzó ötletpályázatot is indítottak. Ennek keretében ötletekkel és projektekkel egyaránt pályázhattak, a keret pedig mintegy hatvanmillió forint volt – részletezte a miniszterhelyettes. De hogy egy valóban nagy sikert említsek az elmúlt napokból: őszre lehetővé válhat a favipiravir, a koronavírus ellen hatékonynak bizonyuló gyógyszer hazai engedélyezése és gyártása. Laboratóriumi körülmények között ugyanis már sikerült előállítani a generikus hatóanyagot – mondta.

Ingyenes informatikai alapozó képzéseket indítanak

„Fontos látnunk, hogy a mostani krízis nem egyforma mértékben sújtja a különböző ágazatokat. Vannak olyan szakmák, munkakörök, amelyekre a jövőben lehet, hogy kisebb igény lesz. Ezért is indítunk olyan programokat, amelyek abban segítik az embereket, hogy plusz tudást szerezzenek” – mondta Schanda Tamás.

Példaként említette a nyolchetes, ingyenes informatikai alapozó képzést, amelyre egy hét alatt mintegy 37 ezer ember regisztrált. Ez a képzés jelenti majd több másik, magasabb szintű oktatásnak az alapját, ezért mindenkinek érdemes jelentkeznie és elvégeznie. Május 22-ig még van lehetőség feliratkozni – fejtette ki. A miniszterhelyettes arról is beszélt, hogy a későbbiekben induló képzések mellé lehetőségük lesz az embereknek egy speciális kölcsönt is felvenni. A Diákhitel Plusz e típusa 1,2 millió forintos, szabad felhasználású és kamatmentes.

A teljes cikk ITT olvasható.

Magyar Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ki miatt szerepel gyengén a Fradi?

Ki miatt szerepel gyengén a Fradi?

Több mint egy hónapja nyeretlen a magyar labdarúgó-bajnokságban (NB I) a Ferencváros. Az új edző, Dejan Sztankovics először került hullámvölgybe, a szurkolókat pedig alaposan megosztja a szerb tréner.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Egyetért azzal, hogy politikai aktivistákat hívnak meg egyházi iskolákba?
David Pressman megint beleszállt Magyarországba

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

David Pressman amerikai nagykövet ismét kioktatja a kormányt és Putyin-pártisággal vádolja és bírálja Orbán Viktort a hétfői, Magyar Külügyi Intézetben elmondott beszéde miatt egy, a szerkesztőségünknek eljuttatott levelében, amelyben az AmCham Patrons vacsoráján elmondottakat írták le.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!