2019. augusztus 17.,
szombat, Jácint napja

A legtöbben tisztában vannak a mozgás fontosságával, mégsem csinálják

Hír TV

2018. október 14., vasárnap 21:30, frissítve: vasárnap 22:37

Balatonfüredre látogatott a Zöld recept – a mozgás gyógyszer elnevezésű roadshow. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ rendezvényének célja, hogy felhívják a lakosság figyelmét a szívinfarktus és a stroke kockázataira, és a lehetséges megelőzési módokra.

Ki lehetett próbálni a nordic walkingot a Zöld recept – a mozgás gyógyszer elnevezésű roadshow-n – ez az egyik mozgásforma, ami nagyon hatásos a szívbetegségen átesettek számára. Magyar rekordot is felállítottak, ugyanis több mint 100 szívbetegségen átesett ember tornázott egyszerre, köztük a balatonfüredi szívkórház betegei is.

„Sokat kerékpározok, gyalogolok, és mindig mozogtam, tornáztam, minden ilyeneket, csak hát, sajnos a munkahelyi problémák, a stressz, az a legproblémásabb, úgyhogy nem ittam, nem dohányoztam soha életemben, csak a stressz, az okozta ezt nekem” – mesélte Nagy István.

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése alapján a globális halálozási okokat a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik. Becslések szerint 17,5 millió ember hal meg évente ennek következtében. Magyarországon évente 30 ezren kapnak szívinfarktust, 7 ezer lábat amputálnak és 15 percenként kerül valaki kórházba stroke miatt. A szakemberek szerint a legtöbben tisztában vannak a mozgás fontosságával, mégsem csinálják, ezért indították ezt a roadshowt.

„A gond az, hogy nem indulunk el, és nem teszünk semmit, nem hisszük el azt, hogy napi néhányszor 10 perc –nem is kell, hogy valaki maratonfutó legyen, mozogjon néhányszor 10 percet kellő intenzitással – és azzal megelőzheti a szív és érrendszeri betegségek nagy részét” – mondta Vajer Péter, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ alapellátási igazgatója.

A mozgás a betegségek kialakulása után is nagy szerephez jut, ugyanis a kardiológiai rehabilitáció legfontosabb eleme.

„Erre próbáljuk a betegeinket rávenni, tudniillik, akik a mozgásterápiát végzik, rendszeresen, naponta, még súlyos szívbetegek is, azok sokkal jobban odafigyelnek a testsúlyukra, az étkezési szokásokra, pontosabban szedik a gyógyszereiket, mert ezek komoly problémát jelentenek a betegeknél” – mutatott rá Veress Gábor, a Balatonfüredi Szívkórház főigazgatója.

A rendezvényre kitelepült szűrőbuszban szív és érrendszeri rizikószűrést végeztek, és dietetikai, valamint dohányzásleszokás támogatási tanácsadást is lehetett kérni.