2020. szeptember 25.,
péntek, Eufrozina, Kende napja

A legszegényebbekkel tol ki Szeged szocialista városvezetése

Hír TV

2018. október 21., vasárnap 12:51, frissítve: vasárnap 13:21

A legszegényebb családok szorulnak ki a szegedi szociális bérlakásprogramból a helyi LMP szerint. A párt önkormányzati képviselője elfogadhatatlannak tartja, hogy a szocialista városvezetés 37 ezer forintra emelte azt a jövedelemhatárt, amitől pályázni lehet. Szegeden ősszel új lakásrendeletet fogadnak el, több ellenzéki képviselő is azt kéri: azokat támogassák ingatlannal, akik valóban rászorulnak.

Több ezren, épp a legszegényebb családok szorulnak ki a szegedi szociális bérlakás-programból a helyi LMP szerint. Szentistványi István, a párt önkormányzati képviselője elfogadhatatlannak tartja, hogy a szocialista városvezetés 37 ezer forintra emelte azt a jövedelemhatárt, amitől pályázni lehet. Szegeden ősszel új lakásrendeletet fogadnak el, több ellenzéki képviselő is azt kéri: azokat támogassák ingatlannal, akik valóban rászorulnak.

Az egyik ötgyerekes családot is a kilakoltatás réme fenyegeti Szegeden. Szociális bérlakásra nem jogosultak, így a jóval drágább albérletpiacon próbálnak ingatlant találni, kevés sikerrel. Szentistványi István szerint az üzleti szemlélet helyett a szociális szempontokat kellene érvényesíteni, mert így a szociális bérlakásrendszerből kiszoruló családoknak nem lesz hová menniük.

„Ha a felnőtt gyereket nem számoljuk, akkor hatszor 37 ezer forint lenne, ami esetén jogosultak lennének szociális bérlakásra. Nyilvánvalóan a piaci viszonyok között egy ilyen család nem tud albérletet kivenni, Szegeden mesterségesen az egekig vannak felverve az albérletárak. Tehát ez kiesik. Egyedül a szociális lakhatás, a szociális bérlakásrendszer maradna az ilyen típusú családoknak. És Szeged városa erre nem tud megoldást találni igazából. Ez a rendelet teljességgel alkalmatlan jelen formájában, hogy a ténylegesen rászoruló, legszegényebb, leginkább szociális lakhatásra szoruló családokat támogassa” – magyarázta az LMP önkormányzati képviselője.

Nem látja problémásnak a megemelt jövedelemhatárt a területért felelős alpolgármester. „Ez nem egy lehetetlen jövedelmi határ egy két keresővel rendelkező család esetében. Az valóban elvárás azért alapvetően, hogy a szociális bérlakásainkban a minimális bérleti díjat – hiszen itt arról beszélünk, hogy egy 50 négyzetméteres lakásnál havi 20 ezer forintos bérleti díj van a lakás elhelyezkedésétől, illetve a lakás állapotától és az építési múltjától függően – nem egy lehetetlen összeg, azt gondolom, ezt a bérleti díjat azt gondolom kifizetni” – reagált Solymos László alpolgármester.

A jogvédő szerint a szegedi önkormányzati tulajdonú ingatlankezelő cég nem megfelelően kezeli a fizetésképtelenné váló szociális bérlők ügyeit. „Az IKV éveken keresztül hagyja felgyűlni a tartozásokat, majd utána indít eljárásokat, mikor már…, vagy próbál megegyezni a bérlőkkel részletekben, de olyan részleteket követelnek, amik kifizethetetlenek. És ezután felmondják a bérleti szerződést, nem viszik bíróságra, hanem van olyan család, aki már egy éve fizeti a megemelt lakbért és tulajdonképpen jogcím nélküli lakóvá válik” – állítja Németh János jogvédő.

A szociális bérlakásokra hatalmas az igény Szegeden: az ingatlanokra 5-6-szoros a túljelentkezés.