2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Belföld

A legszegényebbekkel tol ki Szeged szocialista városvezetése

A legszegényebb családok szorulnak ki a szegedi szociális bérlakásprogramból a helyi LMP szerint. A párt önkormányzati képviselője elfogadhatatlannak tartja, hogy a szocialista városvezetés 37 ezer forintra emelte azt a jövedelemhatárt, amitől pályázni lehet. Szegeden ősszel új lakásrendeletet fogadnak el, több ellenzéki képviselő is azt kéri: azokat támogassák ingatlannal, akik valóban rászorulnak.

  • A legszegényebbekkel tol ki Szeged szocialista városvezetése

Több ezren, épp a legszegényebb családok szorulnak ki a szegedi szociális bérlakás-programból a helyi LMP szerint. Szentistványi István, a párt önkormányzati képviselője elfogadhatatlannak tartja, hogy a szocialista városvezetés 37 ezer forintra emelte azt a jövedelemhatárt, amitől pályázni lehet. Szegeden ősszel új lakásrendeletet fogadnak el, több ellenzéki képviselő is azt kéri: azokat támogassák ingatlannal, akik valóban rászorulnak.

Az egyik ötgyerekes családot is a kilakoltatás réme fenyegeti Szegeden. Szociális bérlakásra nem jogosultak, így a jóval drágább albérletpiacon próbálnak ingatlant találni, kevés sikerrel. Szentistványi István szerint az üzleti szemlélet helyett a szociális szempontokat kellene érvényesíteni, mert így a szociális bérlakásrendszerből kiszoruló családoknak nem lesz hová menniük.

„Ha a felnőtt gyereket nem számoljuk, akkor hatszor 37 ezer forint lenne, ami esetén jogosultak lennének szociális bérlakásra. Nyilvánvalóan a piaci viszonyok között egy ilyen család nem tud albérletet kivenni, Szegeden mesterségesen az egekig vannak felverve az albérletárak. Tehát ez kiesik. Egyedül a szociális lakhatás, a szociális bérlakásrendszer maradna az ilyen típusú családoknak. És Szeged városa erre nem tud megoldást találni igazából. Ez a rendelet teljességgel alkalmatlan jelen formájában, hogy a ténylegesen rászoruló, legszegényebb, leginkább szociális lakhatásra szoruló családokat támogassa” – magyarázta az LMP önkormányzati képviselője.

Nem látja problémásnak a megemelt jövedelemhatárt a területért felelős alpolgármester. „Ez nem egy lehetetlen jövedelmi határ egy két keresővel rendelkező család esetében. Az valóban elvárás azért alapvetően, hogy a szociális bérlakásainkban a minimális bérleti díjat – hiszen itt arról beszélünk, hogy egy 50 négyzetméteres lakásnál havi 20 ezer forintos bérleti díj van a lakás elhelyezkedésétől, illetve a lakás állapotától és az építési múltjától függően – nem egy lehetetlen összeg, azt gondolom, ezt a bérleti díjat azt gondolom kifizetni” – reagált Solymos László alpolgármester.

A jogvédő szerint a szegedi önkormányzati tulajdonú ingatlankezelő cég nem megfelelően kezeli a fizetésképtelenné váló szociális bérlők ügyeit. „Az IKV éveken keresztül hagyja felgyűlni a tartozásokat, majd utána indít eljárásokat, mikor már…, vagy próbál megegyezni a bérlőkkel részletekben, de olyan részleteket követelnek, amik kifizethetetlenek. És ezután felmondják a bérleti szerződést, nem viszik bíróságra, hanem van olyan család, aki már egy éve fizeti a megemelt lakbért és tulajdonképpen jogcím nélküli lakóvá válik” – állítja Németh János jogvédő.

A szociális bérlakásokra hatalmas az igény Szegeden: az ingatlanokra 5-6-szoros a túljelentkezés.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja + videó

Tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja + videó

„Valakitől kaptunk egy adatvédelmitájékoztató-mintát, és azt kitettük. Ennyi történt. Nem akartunk érte külön fizetni” - ezt maga Magyar Péter nyilatkozta a Magyar Nemzet riporterének. Az ügyben most megszólalt Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke is.
Már az első nap Fidesz-plakátokat rongáltak

Már az első nap Fidesz-plakátokat rongáltak

Éjféltől lehetett kirakni az önkormányzati választások kampányplakátjait. Józsefvárosban csupán néhány óra kellett ahhoz, hogy valaki megrongálja, letépje Sára Botondnak, a Fidesz–KDNP jelöltjének a plakátjait. Volt olyan oszlop is, ahol a kormánypárti jelölt hirdetőtáblája helyére Pikó András jelenlegi baloldali polgármesteré került.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!