2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

A legkisebb gyanú esetén se mulasszunk el orvoshoz fordulni

Drasztikusan növekszik a kánikula miatt a szívinfarktusok száma. A szakértők szerint a megelőzéshez elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel, probléma esetén pedig azonnal szakemberhez kell fordulni. Az országos tisztifőorvos vasárnap estig rendelt el hőségriadót az egész ország területére.

  • A legkisebb gyanú esetén se mulasszunk el orvoshoz fordulni

„A hivatalos ajánlás 2-2,5 liter, de ez nagyon átlag, amelyben benne foglaltatik az ételekből származó folyadék is. De nyilván, hogyha valaki nagyon sokat van a szabadban, sportol, akkor akár két, háromszorosára is megnő ez a mennyiség” – fogalmazott korábban Antal Emese dietetikus a Hír TV-nek.

A hőség elleni védekezés legfontosabb ellenszere a megfelelő folyadékbevitel, amelynek mértéke a felnőtteknél minimum 2 litert jelent. A szakértők szerint ugyanakkor nem csak vizet, hanem magas folyadéktartalmú ételeket is érdemes a nagy melegben fogyasztani – így a hiányzó ásványi anyagok is pótolhatók.

„Talán a legfontosabb a leveseknek ilyenkor a fogyasztása, és abból is inkább a híg zöldséglevesek ajánlottak. Mert ugye ezzel is ugyanúgy folyadékot tudunk bevinni a szervezetünkbe, plusz ugye nem baj az, hogy pici só is kerül bele, hiszen ilyenkor az izzadással nem csak vizet veszítünk, hanem ásványi anyagokat is. És kifejezetten a sok-sok gyümölcs, zöldség, a lédús változatok, akár az uborka. Most ugye dinnyeszezon van, aminek több, mint a 90 százaléka víz” – hívta fel a figyelmet Ignits Dóra dietetikus.

A legmagasabb kockázattal a gyerekek és az idősek mellett a szív- és érrendszeri problémákkal küzdők számolhatnak.

„Önhatalmúan senki ne nyúljon hozzá a gyógyszereléséhez. Ettől függetlenül, ilyenkor azért általában az orvosok szokták javasolni a betegeknek, hogy a vérnyomáscsökkentőket, ha alacsonyabb a vérnyomás, szabad csökkenteni” – a Hír TV-nek nyilatkozó kardiológus szerint a hőség mellett a frontok érkezése emelte drasztikusan az infarktusok számát az elmúlt napokban.

Forster Tamás elmondta: baj esetén azonnal szakemberhez kell fordulni. „A legfontosabb tünet, hogyha valakinél mellkasi fájdalom jelentkezik, tehát fölmerül a gyanúja annak, hogy egy szívizomgörcs alakul ki, vagy ne adj Isten, egy szívinfarktus. Ilyenkor mindenképpen és azonnal orvoshoz kell fordulni, mert ott az idő nagyon sokat számít, és nagyon fontos az, hogy minél előbb bekerüljön a megfelelő intézménybe, ahol például katéterrel meg tudják állapítani a bajt, illetve meg is tudják oldani a kialakult infarktust” – húzta alá a kardiológus professzor.

A szakemberek szerint még a kánikula alatt sem érdemes jéghideg üdítőket fogyasztani, ahogyan kerülendő a cukrozott, a szénsavas, az alkohol és a koffein tartamú italok fogyasztása is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!