2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Belföld

A legjobbak megbecsülésével a nemzet önmagát ismeri el

A miniszterelnök brüsszeli útja miatt idén a köztársasági elnök és a házelnök adta át a Kossuth- és Széchenyi-díjakat a nemzeti ünnepen. Az elismeréssel járó pénzjutalom összegét a parlament március 15-e előtt emelte meg.

A történelmi zászlók bevonulásával kezdődött a Kossuth- és Széchenyi-díjak ünnepélyes átadása az Országház kupolatermében. A köztársasági elnök köszöntőjében azt mondta: a legjobbak megbecsülésével a nemzet önmagát ismeri el.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI


– A nemzet sikerét a legkiválóbbak teljesítménye határozza meg, és ezek a kivételes teljesítmények a közösség tagjainak közös kincsévé válva segítik elő a nemzet felemelkedését. A most kitüntetettek a céljukat az alkotásban találták meg, hogy abban egyedülálló, maradandó, a közösség elismerésére méltó értéket hozzanak létre – jelentette ki Áder János köztársasági elnök.


Az elismeréseket az államfő és Kövér László, az Országgyűlés elnöke adta át a díjazottaknak. Orbán Viktor brüsszeli útja miatt maradt távol. Rudolf Péter mellett 15 művész vehette át a Kossuth-díjat.

– Súlyos hibám, hogy vagy nosztalgiázom, vagy terveket szövök. Most ez egy olyan nagyon jól megélhető jelen idejű pillanat, aminek nagyon örülök – nyilatkozta Rudolf Péter színművész.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI


Megosztott Kossuth-díjat kapott a Csík Zenekar, amelynek tagjai a havazás miatt később veszik át a kitüntetést. Megosztva részesült az elismerésben az 50 éves Omega együttes is.

– Ott állt egy vasfüggöny, amin oda-vissza át kellett ugrálni. Ebben a műfajban egyszerű, de ahogy szokták mondani, jó helyen jót jókor csináltuk, de soha nem merült föl bennünk, hogy ezt a vasfüggönyt magunk mögött hagyva onnan folytassuk a dolgot – jelentette ki Kóbor János.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI


Demján Sándor, a Vállalkozók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke a Magyar Érdemrend polgári tagozatának középkeresztjét vehette át a nemzeti ünnepen.

A Széchenyi-díjat a tudományos élet 16 képviselője vehette át. A Kossuth-és a Széchenyi-díjjal járó pénzjutalom összegét a parlament a nemzeti ünnep előtt megemelte. A díjazottak eddig az éves nettó átlagkereset ötszörösét kapták, mostantól a hatszorosát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!