2024. 02. 25. Vasárnap Mátyás napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Szélesvásznú történelem - Elveszett illúziók 11:00

Belföld

A kurd-török zavargások után továbbra is feszült a hangulat Bécsben

Halálosan megfenyegették Karl Nehammer osztrák belügyminisztert és Susanne Raab integrációs minisztert a bécsi zavargásokat követően. Az indulatokat feltehetően az váltotta ki, hogy mindketten felléptek a török nacionalisták ellen. A tárcavezetőket éjféltől rendőri védelem alá helyezik. Az osztrák fővárosban egy hete szabadultak el az indulatok, amikor a kurdok által szervezett tüntetés résztvevőire szélsőséges törökök támadtak.

  • A kurd-török zavargások után továbbra is feszült a hangulat Bécsben

Rohamrendőrök nyomulnak a tömegbe az osztrák főváros utcáján. Ezek a felvételek egy héttel ezelőtt készültek, amikor zavargások törtek ki a kurdok által szervezett demonstráción. A megmozdulással a tüntetők a nőkkel szembeni erőszakra akarták felhívni a figyelmet, ám felvonulásokat hamar megzavarta a tiltakozókra támadó szélsőséges török csoportok.

A rendbontók Allahu Akbar kiáltásokkal támadtak a kurd aktivistákra, majd a kiérkező rendőrökre is.

Az összecsapások Bécs 10. kerületében történtek, ahol elsősorban, migrációs hátterű emberek laknak. A bevándorlók aránya az osztrák fővárosban átlagosan 27%-ra tehető, itt azonban jóval magasabb ez a szám.

A Hír Tv Híradója felkereste a hírhedt negyedet. Stábunknak egy kint élő magyar hölgy arról számolt be, hogy a zavargások óta folyamatos a rendőri jelenlét a kerületben.

A lakosok félelmét jól illusztrálja az is, hogy amikor stábunk megkérdezték őket a témával kapcsolatban, sokan nem akartak nyilatkozni.

Közben diplomáciai körökben is pattanásig feszült a hangulat.

Az osztrák kancellár vasárnap bekérette a török nagykövetet hivatalába.

Sebastian Kurz elmondása szerint ugyanis a zavargások után a török elnök azzal vádaskodott, hogy az osztrák rendőrök aránytalan erőszakot alkalmaztak a török állampolgárok ellen.

Az osztrák kancellár közösségi oldalára feltöltött videóban köszönte meg a rendőrség munkáját.

Nem toleráljuk azt, hogy Törökországból Bécsbe exportálják a konfliktusokat, amik az itteni utcákra begyűrűznek. Sem az állampolgárokat, sem a hatóság embereit nem tehetjük ki ilyesminek. Éppen ezért zéro toleranciát hirdetünk ezek ellen az erőszakszervezetek ellen, és a továbbiakban is tartjuk magunkat az eddig hirdetett migrációspolitikánkhoz, mert a most tapasztalt zavargások egy elhibázott integráció és azon problémák következményei, amik a korlátlan migrációból fakadnak

- mondta az osztrák kancellár

A török nacionalisták ellen felemelte a hangját az osztrák belügy- illetve integrációs miniszter is. Nem sokkal később a közösségi médián keresztül halálosan megfenyegették őket. A két tárcavezetőt most rendőri védelem alá helyezték. A belügyminiszter úgy nyilatkozott: nem hagyják megfélemlíteni magukat. Továbbra is határozottan fellépnek a radikális politikai iszlám ellen.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gazdag Dániel fontos góllal kezdte az idényt

Gazdag Dániel fontos góllal kezdte az idényt

Gazdag Dániel 93. percben szerzett góljával mentett pontot a Philadelphia Union a vendég Chicago Fire ellen szombaton az észak-amerikai labdarúgóliga (MLS) idei szezonjának első fordulójában.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja

Ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja

Ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja. Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata minden év február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította.
Új tanulmánykötet jelent meg a gulág- és gupvikutatásokról

Új tanulmánykötet jelent meg a gulág- és gupvikutatásokról

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából mutatta be szombaton a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága a "Közel 80 éve történt... - Adatok, tények történetek a szovjet fogságból" című kötetet, amely az Alapjogokért Központ támogatásával jelent meg.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!