2022. 10. 02. Vasárnap Petra napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

A kultúra diktatúrája: darázsfészekbe nyúlt Szakács Árpád és Bayer Zsolt

A kultúra diktatúrája címmel jelent meg könyv Szakács Árpád, a Magyar Idők újságírója és Bayer Zsolt, publicista tollából. Előbbi úgy fogalmazott: egy társadalom lerombolása szinte mindig a kultúrán keresztül kezdődik. Szakács Árpád és Gajdics Ottó, a Magyar Idők főszerkesztője volt a Hír TV Magyarország élőben című műsorának vendége, ahol a kötetről, és magyar kultúra helyzetérő beszéltek.

  • A kultúra diktatúrája: darázsfészekbe nyúlt Szakács Árpád és Bayer Zsolt

Szakács Árpád cikksorozata a kultúráról, ami a Magyar Időkben jelent meg hétről hétre, nagy vihart kavartak az elmúlt hónapokban. Az újságíró azért fogott bele a cikksorozatba, mert úgy látta, hogy egy nagy vita alakult ki a balliberális értelmiségi holdudvarban, hogy mennyire kell nekik együttműködni az általuk fideszes diktatúrának nevezett politikai vezetéssel. „Akkor még készültek a hatalom átvételére és a saját holdudvarukon belül is megpróbálták megfélemlíteni azokat, akik bármilyen formában együttműködnek a Fidesszel” – mondta. Továbbá úgy érezték, hogy egy diktatúrában élnek – tette hozzá.

Szakács Árpád szerint a kultúra területén nagyon régen jelen van a diszkrimináció, ami több mint 70 évre vezethető vissza. „Nem foglalkoztam a cikksorozat következményével, vagy, hogy ekkora felhajtás lesz körülötte, pusztán a felszínre akartam hozni azokat a tényeket és információkat, amelyek hálózatrendszer-szerűen be tudják mutatni azokat a folyamatokat, amik eddig valamiért a szőnyeg alá lettek söpörve.” A cikksorozatokból aztán egy könyv jelent meg A kultúra diktatúrája címmel.

Gajdics Ottó visszaemlékezett, hogy benne és Szakács Árpádban is mély felháborodás volt, de nem azért mert a művészek, alkotók pénzt kaptak az általuk diktatúrának nevezett rezsimtől – „kapjanak, alkossanak” – hanem azért mert itthon és külföldön is arról nyilatkoztak, hogy Magyarországon már nem lehet élni.

Gajdics Ottó a könyvbemutatón úgy fogalmazott: senki ne számítson vidám olvasmányra.

Tekintse meg a teljes interjút:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!