2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Belföld

A kultúra diktatúrája: darázsfészekbe nyúlt Szakács Árpád és Bayer Zsolt

A kultúra diktatúrája címmel jelent meg könyv Szakács Árpád, a Magyar Idők újságírója és Bayer Zsolt, publicista tollából. Előbbi úgy fogalmazott: egy társadalom lerombolása szinte mindig a kultúrán keresztül kezdődik. Szakács Árpád és Gajdics Ottó, a Magyar Idők főszerkesztője volt a Hír TV Magyarország élőben című műsorának vendége, ahol a kötetről, és magyar kultúra helyzetérő beszéltek.

  • A kultúra diktatúrája: darázsfészekbe nyúlt Szakács Árpád és Bayer Zsolt

Szakács Árpád cikksorozata a kultúráról, ami a Magyar Időkben jelent meg hétről hétre, nagy vihart kavartak az elmúlt hónapokban. Az újságíró azért fogott bele a cikksorozatba, mert úgy látta, hogy egy nagy vita alakult ki a balliberális értelmiségi holdudvarban, hogy mennyire kell nekik együttműködni az általuk fideszes diktatúrának nevezett politikai vezetéssel. „Akkor még készültek a hatalom átvételére és a saját holdudvarukon belül is megpróbálták megfélemlíteni azokat, akik bármilyen formában együttműködnek a Fidesszel” – mondta. Továbbá úgy érezték, hogy egy diktatúrában élnek – tette hozzá.

Szakács Árpád szerint a kultúra területén nagyon régen jelen van a diszkrimináció, ami több mint 70 évre vezethető vissza. „Nem foglalkoztam a cikksorozat következményével, vagy, hogy ekkora felhajtás lesz körülötte, pusztán a felszínre akartam hozni azokat a tényeket és információkat, amelyek hálózatrendszer-szerűen be tudják mutatni azokat a folyamatokat, amik eddig valamiért a szőnyeg alá lettek söpörve.” A cikksorozatokból aztán egy könyv jelent meg A kultúra diktatúrája címmel.

Gajdics Ottó visszaemlékezett, hogy benne és Szakács Árpádban is mély felháborodás volt, de nem azért mert a művészek, alkotók pénzt kaptak az általuk diktatúrának nevezett rezsimtől – „kapjanak, alkossanak” – hanem azért mert itthon és külföldön is arról nyilatkoztak, hogy Magyarországon már nem lehet élni.

Gajdics Ottó a könyvbemutatón úgy fogalmazott: senki ne számítson vidám olvasmányra.

Tekintse meg a teljes interjút:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!