2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

A koronavírus-válságban felgyorsult adócsökkentés és az adóegyszerűsítés

A koronavírus-járvány ellenére folytatódik a kormány adócsökkentő politikája; annyi változás történt, hogy az adócsökkentés üteme felgyorsult, az adóegyszerűsítés révén pedig egyre több bürokratikus tehertől szabadulhatnak meg a vállalkozások - mondta a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára a Budapesti Corvinus Egyetem által online szervezett Bosnyák János emlékkonferencián a tárca pénteki közleménye szerint.

  • A koronavírus-válságban felgyorsult adócsökkentés és az adóegyszerűsítés

Izer Norbert hangsúlyozta: 2020. márciusa óta a mintegy ezermilliárd forintnyi adócsökkentés jelentős szerepet játszhat a gazdaság újraindításában is.

Az államtitkár jelezte, hogy a magyar gazdaságvédelmi akcióterv intézkedései még az Európai Unióban is példátlan méretűnek számítanak, a gazdaságvédelemre fordított összeg eléri a GDP 30 százalékát, ezzel Magyarország a második helyen áll az uniós rangsorban.

Annak ellenére, hogy a járvány elleni védekezés történelmi jelentőségű lépéseket, változásokat követelt mindenhol, Magyarországnak nem kellett változtatnia adópolitikája alapvető irányán - fejtette ki Izer Norbert.

Mint mondta, az adók csökkentése folytatódott. A koronavírus-járványra tekintettel már tavaly július elsejével 15,5 százalékra csökkent a szociális hozzájárulási adó mértéke, a mérséklés tavaly 160, idén több mint 300 milliárd forintot hagy a munkáltatóknál. A kisvállalati adó (kiva) kulcsa idén január 1-jétől egy százalékponttal lett kevesebb, és a belépési értékhatár is megemelkedett. Az intézkedést értékelték a vállalkozók, ugyanis december végéig tízezer újonnan jelentkező cég választotta a kivát - közölte az államtitkár.

Január 1-jétől az újlakás-értékesítések áfa mértéke 22 százalékponttal, 5 százalékra csökkent, az elsőfokú közigazgatási eljárások illetékmentességével évente másfél millió államigazgatási ügy intézhető ingyenesen. A helyi iparűzési adó maximális mértékének megfelezése mintegy 800 ezer vállalkozásnak jelent könnyebbséget, esetükben az adóteher nem haladhatja meg az egy százalékot az idén - emlékeztetett.

Izer Norbert kiemelte, hogy az adócsökkentések jövőre is folytatódnak, 2022-től a 25 év alattiak mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetésének kötelezettsége alól.

Az államtitkár kitért arra, hogy a kormány adóegyszerűsítési politikáját sem írta felül a világjárvány, az változatlan maradt; a cél továbbra is az, hogy a magánszemélyek után a vállalkozások is könnyen, gyorsan és egyszerűen intézhessék adóügyeiket.

A koronavírus-válság ellenére ez az év fontos mérföldkő az adminisztráció csökkentésben, az adóhivatal ugyanis 2021 nyarán félmillió vállalkozásnak ajánlja ki az áfa-bevallási tervezetét - emelte ki.

Az államtitkár felidézte azt is, hogy számos, a koronavírus-válság által leginkább sújtott ágazatokra specializált intézkedést is hozott a kormány. Legutóbb arról döntött, hogy 2021 februárjában is érvényben maradnak a veszélyeztetett gazdasági ágazatok vállalkozóira vonatkozó kedvezmények. A vendéglátás, a szálláshely-szolgáltatók, az utazásszervezők, a szabadidős-ágazat és a magántulajdonú buszos vállalkozásoknak így négy hónapig nem kell a munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulást, valamint a személyi jellegű kifizetések után kivát fizetni - ismertette Izer Norbert a PM közleménye szerint.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!