2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Belföld

A kormánypárti többség megszavazta az Információs Hivatal új főigazgatóját

Támogatta Czukor József kinevezését az Információs Hivatal főigazgatói posztjára a nemzetbiztonsági bizottság kormánypárti többsége. A jelöltet zárt ülésen hallgatták meg. Czukor József a Medgyessy-kormány idején is az Információs Hivatal főigazgatója volt, később ljubljanai, majd berlini nagykövetként dolgozott, 2015 őszétől pedig Orbán Viktor kormányfő külpolitikai főtanácsadója volt.

  • A kormánypárti többség megszavazta az Információs Hivatal új főigazgatóját

Zárt ülésen hallgatta meg az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága Czukor Józsefet. Őt jelölték az Információs Hivatal főigazgatói pozíciójába, miután június végén az akkori főigazgatót – Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kezdeményezésére – felmentette Orbán Viktor miniszterelnök. A hivatal felügyelete ugyanis visszakerült a Külügyminisztériumhoz.

A kinevezést csaknem kétórás meghallgatása után szavazta meg a fideszes többségű nemzetbizottsági bizottság. Czukor 2002 és 2004 között, a Medgyessy-kormány idején már betöltötte ezt a pozíciót.

„Ő egy felkészült szakember. És, ahogy én emlékeszem, őt a Medgyessy-kormány idején kinevezték, majd le is váltották. Ha jól tudom, utána jöttek olyanok, akik igazán komoly orosz befolyással vádolhatóak, mert akkor lettek a szolgálatok nagyon összebútorozva az oroszokkal, még valami eljárások is zajlottak itt az utódaik kapcsán, de pont nem vele, őt elküldték korábban” – mondta Halász János, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke.

A Jobbik tartózkodott a szavazáskor. „Az ő hozzáértéséhez nem biztos, hogy lehet kétség. Ami miatt én szomorú vagyok, hogy a titkosszolgálatokat – és nemcsak a hírszerzést, hanem az elhárítást is – nem mindig úgy, és nem mindig annak mentén irányítja és használja a kormány, ahogy azt kellene. Tehát nem mindig a szakma győz, hogy rövid legyek. Sokkal gyakrabban tapasztaljuk azt, hogy a politikai befolyás másfelé viszi a dolgokat, de erről nem ők tehetnek” – mondta Mirkóczki Ádám, a bizottság elnöke.

Tartózkodott az MSZP is. „A főigazgató-jelölt egy felkészült, alkalmas jelölt lenne, azonban abban a kormányzati struktúrában, kormányzati politikában, amit 8 éve látunk, igen szavazattal nem volt támogatható. Magam tartózkodtam, hiszen a szakmai felkészültsége és az életútja alkalmassá teszi erre a tisztségre, de még egyszer ismétlem abban a 8 éves kormányzásban amit a Fidesz–KDNP művelt az országban, ott ahol a jogállamot nem tisztelik, nem támogatható igen szavazattal” – mondta Molnár Zsolt, a bizottság szocialista tagja.

Az LMP-s Szél Bernadett viszont nem támogatta Czukor kinevezését. „Szakmailag autonómoknak kell lenni a titkosszolgálati intézményeknek, és nekem most már több, mint komoly aggályom van azzal kapcsolatban, hogy ez mennyire fog megvalósulni a jövőben” – mondta.

Czukor kinevezését a külgazdasági és külügyminiszter kezdeményezi és a miniszterelnök nevezi ki.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!