2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Belföld

A kormány mindenkinek ingyenessé teszi az influenzaoltást

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ma beszámol a kormány legfrissebb döntéseiről. A Kormányinfót a HírTV élőben közvetíti.

  • A kormány mindenkinek ingyenessé teszi az influenzaoltást

A kormány szerdán áttekintette a járványhelyzet állását. Gulyás Gergely a sajtótájékoztatón elmondta, a kormány először az operatív törzy beszámolójával és a vírushelyzettel foglalkozott.

A járvány második hulláma itt van velünk. A szeptemberben tapasztalt ugrásszerű fertőzésszám megállt és stagnált, mintegy 600 és 1000 közötti fertőzésszáma van. Ha az európai számokat nézzük, akkor Magyarország az európai középmezőnybe tarttozik és továbbra is a legjobban védekező országok közé tartozunk, ha a legfontosabb összehasonlítást az elhunytak számát nézzük

- közölte a miniszter. 

A tárcavezető bejelentette,

a kormány arról döntött arról, hogy a határzárat további egy hónapra meghosszabbítja. Továbbra is kulcsfontosságú a maszkviselésre vonatkozó szabályok betartása, fennmarad a kórházakra és időotthonokra vonatkozó látogatási tilalom, az iskolai hőmérés valamennyi iskolában megkezdődött és az influenza elleni védőoltás is október elsejétől biztosított lesz.

Gulyás Gergely kiemelte, ahhoz, hogy a védekezés sikeres legyen egyszerre kell a szabályokat betartani és az ország működőképességét fenntartani. 

A politikus üdvözölte, hogy újra 4,5 millió felett van a foglalkoztatottak száma, ami alig 20 ezerrel marad el az eddigi rekordtól. 

A védekezésnek a gazdaság területén ez a legnagyobb sikere (...) a munkahelyeket sikerült megvédeni, a kormány azt az ígéretét be tudja tartani, hogy amennyi munkaheyet a vírus megszüntet, annyit fogunk újra teremteni

- tette hozzá.

Soros György mondta tollba a jogállamisági jelentést

Felelőtlenség a jogállamisági vita és a koronavírus-járvány miatt szükséges uniós pénzügyi alap összekapcsolása, ez a támogatások gyors folyósítását veszélyezteti - mondta Gulyás Gergely.

A tárcavezető kiemelte: a pénzügyi alapról nyáron az uniós tagállamok vezetői között létrejött megállapodás Európa érdekét szolgálja, és bár Magyarország nem értett egyet a közös hitelfelvétellel, a déli tagállamok miatti szolidaritás miatt támogatta, hogy érdemi és gyors segítséget nyújthassanak.

Gulyás Gergely kifejtette, éppen az Európai Bizottság jogállami jelentése világít rá arra, hogy nem jogállamiságról, hanem zsaroláshoz való jogról beszélhetünk. Emlékeztetett arra, hogy Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke durva megjegyzést tett Magyarország polgáraira. Orbán Viktor miniszterelnök emiatt levélben fordult Ursula von der Leyen bizottsági elnökhöz.

A magyar kormány a kétoldalú kapcsolatokban nem hajlandó Jourová biztossal tárgyalni

- jegyezte meg. 

A miniszter szerint a kettős mércének nincs ékesebb bizonyítéka, mint az, ha Jourová a megjegyzését a francia, vagy német polgárokra mondta volma, akkor már nem lenne az EB tagja.

A magyar kormánynak az az álláspontja, hogy az Európai Uniónak nem lehet olyan vezetője, aki tiszteletlenül, becsmérlően, sőt megvetéssel beszél az Európai Unió bármely tagállamáról és különösen annak polgárairól

- szögezte le Gulyás Gergely.

Soha ilyen nyilvánvaló nem volt, hogy egy jelentést Soros György mondott tollba. 12 hivatkozása van a jelentésnek, ami külső hivatkozás, ebből 11 Soros György által támogatott szervezet

- folytatta a politikus. 

Hárommilliárd forint az SZFE jövő évi költségvetése

A kormány döntött a Színház- és Filmművészeti Egyetem jövő évi költségvetéséről, ez pedig hárommilliárd forint lesz, ez volt a kuratórium kérése - jelentette be Gulyás Gergely. A politikus megjegyezte, aki tüntetni akar, az alkotmányos keretek között ezt megteheti, a tanulni vágyóknak pedig örülnénk, hogy a tanulás biztosított lenne. 

Miután az ügy a kuratóriumhoz tartozik, a kormánynak egyetlenegy elhetőség van valamennyi alapítványi egyetem kapcsán, hogy a megfelelő forrásokat biztosítsa

- mondta a miniszter. 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közlése szerint az influneza elleni védőoltásokkal az a kormány célja, hogy fokozni lehessen a járvány elleni védekezést.

Úgy döntött a kormány, hogy az idén mindenki számára ingyenesség teszi az influenzaoltást

- jelentette be.

A 40. naptári héttől megkezdi működését az Infuenza Figyelő Szolgálat, továbbá a Nemzeti Népegészségügyi Központ gondoskodik az erre a szezonra is rendelkezésr álló 1,3 millió influenza elleni oltóanyag szétosztásáról és kiszállításáról.

Várhatóan október második felében lehet jelentkezni majd az oltásért.

 Kapcsolódó anyag: 

A rendszerváltás óta nem látott mértékű orvosbéremelés van kilátásban

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Büszke lehet Európai Parlamenti munkájára a magyar baloldal?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!