2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Belföld

A kormány határozatban garantálja az anyagi segítséget

Megerősítette a felsőoktatási helyettes államtitkár, hogy a 2013-as felvételi eljárást követően a központi költségvetésből pótolják azoknak az egyetemeknek a képzési költségét, ahol megemelkedik az állami ösztöndíjjal tanulók száma. Szakemberek viszont úgy látják: a vidéki egyetemeken csökkenhet a jelentkezők száma. Az emberi erőforrások minisztere és a HÖOK által kialakított egységes ponthatárok ugyanis éppen az eddig alacsony bejutási küszöbük miatt népszerű vidéki intézményektől tántoríthatják el a hallgatókat.

Még a liftre is füzettel a kezében vár egy hallgató a Budapesti Corvinus Egyetemen. A vizsgák teljesítésének tétje nagyobb azok számára, akik több százezret fizetnek egy-egy szemeszterért. A gazdasági szakra felvett gólyák közül ugyanis itt jelenleg mindössze 75-en tanulhatnak ingyen. Ez a jövő tanévben változhat. Az emberierőforrás-miniszter és a Hallgatói Önkormányzat hétfői megegyezése alapján jövőre az állami ösztöndíj feltétele 465 pont a közgazdasági szakra, pénzügyi számvitelre pedig 460. Akik ezt elérik, azok tanulmányát az állam finanszírozza.

„Nagyon remélem, hogy hasonlóképp nagy lesz az érdeklődés a szakjaink után, és fel tudjuk tölteni – mondta a Hír TV-nek Rostoványi Zsolt. – Tehát most nem keretszám lesz a felvételi kritérium az egyetemek számára, hanem pontszám, ez a Budapesti Corvinus Egyetem esetében nem befolyásolja az érdeklődést a szakok iránt – tette hozzá a rektor.

Az intézmény vezetése szerint az új rendszerben, akár háromszor több diák juthat be hozzájuk állami ösztöndíjjal, mint idén. Azt viszont egyelőre nem tudják, kifizeti-e az állam a létszámnövekedésből fakadó képzési többletköltségüket.

Maruzsa Zoltán, az oktatási helyettes államtitkár azt mondta, a kormány határozatban garantálja az anyagi segítséget az új felvételi rendszer miatt anyagi nehézséggel küzdő intézményeket.

A vidék lesz a vesztes
?

A szakemberek úgy látják, az egységesen megszabott ponthatároknak a vidéki egyetemek lehetnek a vesztesei. Egy kevésbé népszerű intézménynek ugyanis ezután már nem lesz lehetősége az eddigi, alacsonyabb ponthatáraival magához csalogatni a kommunikációt vagy például a jogot tanuló diákokat.

„Nincs meghatározva, hogy ez a 460 pont feletti állami hely, hova kerül – fogalmazott  a Corvinus társigazgatója. – Ha ez a hallgatók jelentkezései alapján alakul ki, akkor óhatatlanul befolyásolja a hallgatói jelentkezési stratégiákat, és eléggé valószínű, – bár csak találgatások –, ha a hallgatónak kevesebb jelentkezési helye lesz, akkor első helyre a legmagasabb presztízsű intézményt írja be az, akinek esélye van a 460 pontot elérni” – fogalmazott Temesi József társigazgató.

A korábban fizetőssé tett 16 szakon a kormány az első helyen jelentkezők 10-20 százalékának ígér ingyenes helyet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!