2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

A kollégium a szegénységből való kitörés útja

Európában is egyedülálló a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű általános iskolások felzárkózását szolgáló Kollégium Plusz modellprogram - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Debrecenben.

  • A kollégium a szegénységből való kitörés útja

Langerné Victor Katalin a programban részt vevő intézmények debreceni tanévnyitóján hangsúlyozta: a társadalmi felzárkózást a gyerekekkel kell kezdeni, hiszen ők beleszületnek a hátrányos helyzetbe, és ha nem kapják meg a lehetőséget, esélyük sem lesz onnan kitörni.

Közölte: a tavaly elindított Kollégium Plusz modellprogramban idén már kilenc intézmény vesz részt. A programot a kormány 2017-ben és 2018-ban 110-110 millió forinttal támogatta, és szeretnék, ha a jövőben tovább bővülne az intézmények köre - tette hozzá.

A helyettes államtitkár kiemelte a debreceni Hajdú-Bihar Megyei Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium különleges helyzetét, a modellprogramban részt vevő 26 diákjuk ugyanis vakok és gyengénlátók közül került ki.

A szüleiknek még nagyobb teher, kihívás, hogy úgy tudjanak segíteni a gyerekeknek, hogy felnőttként is megállják majd a helyüket – fogalmazott, hozzátéve, hogy a gyermeknek a családban van a legjobb helye, ugyanakkor a Kollégium Plusz program éppen azoknak nyújt támogatást, akik a család erejéből már nem tudnának előrejutni.

A program segítségével szeretnék elérni, hogy minél több gyermek jusson el az érettségiig, tanuljon szakmát, legyen álmuk, amit meg is tudnak valósítani – mutatott rá.

Langerné Victor Katalin azt mondta: minél korábban el kell kezdeni a társadalmi felzárkózást, ezért a kormány olyan programot dolgozott ki, amellyel már a legkisebbeknek is tudnak segíteni.

A három éven aluli hátrányos helyzetű gyermekekkel és szüleikkel a Biztos Kezdet Gyermekházakban foglalkoznak, az óvodai ellátás keretében napi négyszeri étkezést biztosítanak, az általános iskolában pedig az Útravaló ösztöndíjprogrammal anyagilag is támogatják a rászoruló családokat. A továbbtanulás előtt álló hátrányos helyzetű tehetséges diákokat az Arany János Tehetséggondozó Programban rendelkezésre álló forrással segítik, míg a diplomához jutásban a roma szakkollégiumi hálózat ad biztos hátteret a hallgatóknak  – ismertette a helyettes államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!