2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Belföld

A katolikus egyházfő apostoli útjával Magyarországra irányult a figyelem

Magyarországra irányította a világ figyelmét Ferenc pápa - így kommentálta a Szentatya látogatását az olasz sajtó. Összesen 73 újságíró kísérte el a katolikus vezetőt Magyarországra, az olasz köztévé pedig élőben közvetítette a különböző állomásokat. A HírTV által megkérdezett Vatikán-szakértő azt mondta: a látogatásnak rendkívüli jelentősége van. Nem véletlen, hogy a szentatya második alkalommal tér vissza Magyarországra.

  • A katolikus egyházfő apostoli útjával Magyarországra irányult a figyelem

Kiemelt médiaérdeklődés követte Ferenc pápa budapesti látogatását, nemcsak a katolikus, illetve a vatikáni, hanem az olasz sajtóorgánumok részéről is. Összesen 73 újságíró kísérte el a Szentatyát Magyarországra. Az Olasz Püspöki Kar televíziója a TV2000, a RAI olasz köztelevízó élő adásban közvetítette a látogatás különböző állomásait, és nagyon érdekes, értékes háttér műsorokat is készítettek a magyar történelemről, szentjeinkről, illetve egyházunkról.

Ferenc pápa második alkalommal látogatott el Magyarországra, hogy mélyebben megismerhesse az országot és ezáltal hazánk hagyományos keresztény kultúráját. Magyarország, a Vatikán és Olaszország több témában is hasonló álláspontot képvisel, ezért az olasz sajtóban is pozitívan vélekedtek a látogatásról.

Apostoli látogatásra érkezett Budapestre, utazásának központi üzenete azonban a béketörekvére való felhívás volt.

Az egyik jobboldali napilap a La Veritá például úgy kommentálja az eseményeket, hogy

Ferenc pápa dicséri Magyarországot a családpolitika miatt, ugyanakkor megbuktatja az Európai uniót a gender miatt.

A cikk szerzője történelmi jelentőségű beszédként említi Ferenc pápa szavait, amely nemcsak a magyar vezetőkhöz, hanem a brüsszeli bürokratákhoz is szól.

Ferenc pápa álma ugyanis az, hogy egy olyan új Európa jöjjön létre, melynek középpontjában a nemzetállamok, az emberi személy méltóság, az emberi élet védelme a családok szeretete áll.

Ferenc pápa látogatása még inkább megerősítette a Vatikán és Magyarország szövetségi kapcsolatát, hiszen az ukrajnai háború kapcsán mindkét fél a békepárti álláspontot képviseli.

Innen Rómából is nagy figyelemmel követjük Ferenc pápa útját. Az apostoli látogatásnak rendkívüli jelentősége van, nem véletlen, hogy a szentatya második alkalommal tér vissza Magyarországra. Nemzetközi viszonylatokban is kiemelt szerepe van az útnak, hiszen nemcsak a nyugati, hanem az egész világ figyelmét Magyarországra irányítja. Kétségtelenül a konfliktus övezethez való közelsége miatt is eshetett a pápa választása Budapestre. A magyar vezetőkhöz intézett beszéde már az első napon a békéről szólt

- mondta Nico Spuntoti Vatikán–szakértő a HírTV stábjának

Azt is kiemelte, hogy Ferenc pápa nyílt kritikát fogalmazott meg az Európai Unió migrációs politikájával kapcsolatban is. Hozzáfűzte, az sem véletlen, hogy éppen Magyarországon szólt azokról a kényes témákról, mint az abortusz és a gender-propaganda.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!