2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Belföld

A Karácsony-csomag áldozatai lehetnek az FKF kirúgott dolgozói

Számos körülmény mutat arra, hogy a Karácsony Gergely főpolgármester által bejelentett megszorítási intézkedések következményeképpen küldtek el dolgozókat – többségében egyszerű beosztottakat – az FKF-től. Ez különösen kínos a baloldali városvezetésnek, mivel a főpolgármester azt ígérete, hogy a takarékossági csomagja részeként csak vezetői és politikai pozíciókat szüntetnek meg - írja a Magyar Nemzet.

  • A Karácsony-csomag áldozatai lehetnek az FKF kirúgott dolgozói

Több sebből is vérzik a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) magyarázata az elbocsátott dolgozóikkal kapcsolatban. Bár a cég a lap kérdésére azt állította, hogy októberben döntöttek a munkavállalók elküldéséről, több kérdés is felmerül ezzel kapcsolatban. Kezdve azzal, hogy a leépítésre november végén került sor, vagyis csak néhány nappal azt követően, hogy Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette a takarékossági csomagja részét képező vállalati összevonásokat. Szintén nagy kapkodásra utal, hogy a cég belső működésére rálátó források elmondása szerint számos dolgozóval csak kirúgásuk napján, munka közben közölték, hogy a továbbiakban nem tartanak igényt a munkájukra.

Életszerűtlen ugyanis, hogy az elbocsátásokról szóló döntés egy hónapot porosodjon a fiókban, mígnem a munkatársakkal az egyik műszak vége felé tudatják, hogy mindössze egy órájuk van összepakolni, és elhagyni az épületet.

Ha bebizonyosodik, hogy az elbocsátásokról Karácsony megszorító csomagjának bejelentése után döntöttek, az különösen kínos lenne a baloldali városvezetés számára, hiszen a főpolgármester azt ígérte: csak vezetői és politikai pozíciókat szüntetnek meg, ám ezzel szemben az FKF-től zömében egyszerű beosztottakat, köztük négy fizikai dolgozót küldtek el.

A Magyar Nemzet informátorai szerint például a tartályellátó csoportban dolgozó egyik fiatalembert telefonon, az utcáról hívták vissza azzal, hogy az volt az utolsó munkanapja, és a továbbiakban nem tartanak igényt a szolgálataira. Ráadásul ugyanezt a dolgozót november 12-én beíratták egy OKJ-s tanfolyamra – amit az elbocsátása miatt természetesen abba kellett hagynia, így oklevelet sem kaphatott –, ami szintén felveti a kérdést: ez hogyan történhetett meg, ha előző hónapban már tudott volt, hogy nem maradhat a cégnél.

Bár az FKF tagadja, hogy további elbocsátásokat terveznének, ezt számos fültanú cáfolja, akik arról számoltak be, hogy a tartályellátó csoport vezetője arra intette a munkatársakat: senki nem lehet nyugodt, mivel a jövő év elején – egészen március végéig – újabb dolgozók kerülhetnek lapátra.

Az FKF közlését cáfolja az a Nemzet birtokába került, december elején kelt belső levelezés is, amelyben a főváros vezetése arra szólította fel a cég valamelyik vezető tisztségviselőjét, hogy ne olyan ütemben küldjék el a dolgozókat, hogy az már csoportos leépítésnek minősüljön.

A lap úgy tudja, a kirúgott dolgozók az FKF szakszervezeti vezetőjéhez fordultak segítségért, abból kiindulva, hogy a tagdíjat is havonta vonta tőlük a vállalat. A szakszervezeti bizalmi pár nap türelmi időt és visszahívást ígért a munka nélkül maradt dolgozóknak, amire azonban hiába vártak.

A teljes cikk ITT olvasható.

Fotó: Kurucz Árpád

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!