2020. szeptember 19.,
szombat, Vilhelmina napja

„A jövő útja a rák és az AIDS ügyében is a génterápia lesz”

Hír TV

2019. március 11., hétfő 20:53, frissítve: hétfő 21:18

Egymás után két olyan esetről számoltak be orvosok, ahol HIV-fertőzötteket sikerült meggyógyítani. A világon összesen három olyan betegről tudni, akiknél már nem mutatható a vírus. A gyógymód azonban nem minden fertőzött számára jelent megoldást. Szlávik János, a Szent László Kórház infektológusa volt a Magyarország élőben vendége.

A világon a második eset fordult elő most, amikor végleg meggyógyult valaki az AIDS-ből. Az a HIV fertőzött ember, aki rendszeresen szedi a gyógyszert, bár tüntet mentesen éli az életét, mégis előfordulhat esetükben valamiféle rákos szövődmény - ismertette a történet orvosi hátterét Szlávik János. Az AIDS-es betegek esetében a nyirokcsomórák gyakori, így náluk csontvelő átültetést hajtanak végre. Azok a betegek, akik meggyógyultak olyan donortól kaptak csontvelőt, akiknek a fehérvértestje ellenáll a HÍV vírusnak.

Ez a mutáció elég gyakori - mondta el Szlávik János, így például skandináv területeken minden tizedik, de világszerte is minden századik ember rendelkezik ilyen rezisztenciával. A gyógyult betegek mindketten skandináv területekről kaptak donort. Szlávik János szerint a HIV genetikai módszerekkel lesz gyógyítható.

A jövő útja a rák és az AIDS ügyében is a génterápia lesz– mondta Szlávik János. Figyelmeztetett: a HIV vírus rejtőzködő, így másfél év után is csak reménykedni lehet, hogy a gyógyulás végleges, bár jelenleg úgy tűnik, hogy a vírusok nem tudnak szaporodni. 

„A betegség történetére vonatkozó kérdés kapcsán Földi-Kovács Andreának a főorvos elmondta: a nyolcvanas években 100%-os volt az AIDS halálozás, és 1995-től számít kezelhetőnek, a kétezres évektől pedig 100%-osan kontrollálhatóvá vált a vírus. Mára gyakorlatilag tünetmentessé tehetőek a betegek, akiknél időben felismerik, és akár évtizedekkel is túlélhetik a betegség felismerését” - mondta az infektológus.

Hazánkban összesen 2000 ember kap rendszeres kezelést, és ez bőven az alacsony kategóriába tartozik. Évente 2-300 új fertőzött van, van pár aki nem tud betegségéről, ők tartják fenn a járványt. Ezek negyede végstádiumban jelentkezik, a 10-15 halott belőlük kerül ki– számolt be a Szent László kórház vezető orvosa.