2024. 05. 27. Hétfő Hella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

A hazai oltási program segített letörni a járvány harmadik hullámát

Mind az új fertőzések száma, mind a pozitív tesztek aránya, mind a vírus reprodukciós rátája egyértelműen azt mutatja, hogy Magyarország túljutott a koronavírus-járvány harmadik hullámának csúcspontján. Az elmúlt hetekben minden járványügyi adatunk kedvezően alakul, sőt a kórházban és lélegeztetőgépen lévők száma is jelentősen csökkent. A harmadik hullám leküzdésében nagy szerepet játszott a magyar oltási program világszinten is kimagasló sikere. Hazánk az unióban a második helyen áll az első oltást kapottak arányában, de április első felében világszinten is Magyarországon bővült a legnagyobb mértékben a vakcina legalább egy dózisát megkapók aránya.

  • A hazai oltási program segített letörni a járvány harmadik hullámát

A javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik, a vakcinák iránt egyre nő a lakosság bizalma és igénye - mondta Müller Cecília az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján. A koronavírus-járvány harmadik hullámának tetőzése után enyhe csökkenés figyelhető meg - tette hozzá. Az országos tisztifőorvos kijelentését egyértelműen alátámasztják az alábbi táblázatok is. Az első táblázatban hétnapos mozgóátlag alapján számolják az új esetszámot egymillió főre vetítve.

Jól látszik, hogy a harmadik hullám csúcspontja március 26-án volt Magyarországon. Azóta folyamatosan csökken az új esetek száma. Egy hónap alatt nagyjából a harmadára esett az új esetek száma. A harmadik hullám csúcsához képest 70 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma.

A kedden jelentett új fertőzött szám (egymillió főre vetítve 168 fő) két hónapos minimum, és alacsonyabb az uniós napi átlagnál (197 fő). Jelenleg továbbra is Ciprus, Svédország, Horvátország és Franciaország regisztrálja a legtöbb fertőzöttet naponta az EU-ban, bár ez utóbbinál gyakran előfordul, hogy napokon keresztül nem közöl adatot.

Egy alatt a reprodukciós ráta

A járvány visszaszorulását jól mutatja az is, hogy egy ember hány embernek adja át a betegséget (reprodukciós ráta). Amíg ez az érték egy fölött van, addig növekszik az új esetek száma, míg egy alatti értéknél már csökken. 

 A koronavírus-járvány visszaszorulását jól mutatja az is, hogy az elvégzett tesztek hány százaléka pozitív. Míg a járvány csúcspontján ez az érték 26 százalék felett volt, addig mostanra ez 15 százalékra zuhant.

Mindezek alapján azt is ki lehet jelenteni, hogy a jövőben folytatódni fog az esetszámok csökkenése is. 

Világsiker a magyar oltási program

A javuló járványügyi adatokban kulcsszerepet játszik, hogy az EU-ban Máltát leszámítva Magyarországon halad a leggyorsabban az oltási program. Mindez nagyrészt annak köszönhető, hogy a kormány keleti vakcinákat is beszerzett. A legfrissebb adatok szerint, míg Magyarországon 34,34 százalék megkapta az első oltását, addig az EU átlaga csak 18,73 százalék. Mindemellett április első felében világszinten is Magyarországon bővült a legnagyobb mértékben a vakcina legalább egy dózisát megkapók aránya.

Ha azt nézzük, hogy hányan kapták meg a második oltást is, akkor Magyarországon 14,5 százalékot kapunk, míg az EU átlaga csak 6,94 százalék. 

A magyar oltási program sikere világszinten is kiemelkedő, ha az OECD-országokat (a világ legfejlettebb gazdaságai) nézzük, akkor hazánkat csak Izrael, Chile, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok előzi meg. 

Jelentősen csökkent a kórházban lévők száma

Az oltási programnak, valamint a védelmi intézkedések betartásának köszönhetően a kórházban ápoltak száma is jelentősen csökkent az elmúlt hetekben. A harmadik hullám csúcspontján 12 553 EMBER VOLT KÓRHÁZBAN ÉS 1527 EMBER LÉLEGEZTETŐGÉPEN. MOSTANRA A KÓRHÁZBAN LÉVŐK SZÁMA 8097-RE, MÍG A LÉLEGEZTETŐGÉPEN LÉVŐK SZÁMA 925-RE CSÖKKENT.Ezek a változások március utolsó napjai óta játszódtak le. Ha a mostani tendenciák maradnak, akkor a következő hetekben tovább csökkenhet a kórházban és lélegeztetőgépen lévők száma.

Megyei szinten is csökken a fertőzések száma

A koronavírus-járvány itthoni visszaszorulását jól mutatja az is, hogy a heti adatokban egyértelmű csökkenés látható, az új fertőzöttek száma 21 százalékkal csökkent az elmúlt héten a korábbi héthez képest. 

A múlt héten a betegek 14 százalékát Budapesten, 13 százalékát Pest megyében regisztrálták. A legkevesebb fertőzött Tolna megyében volt (2 százalék).A LEGNAGYOBB CSÖKKENÉS SOMOGY MEGYÉBEN (40 SZÁZALÉK), VALAMINT TOLNA ÉS GYŐR-SOPRON-MOSON MEGYÉBEN VOLT (34-34 SZÁZALÉK).

A következő időszak tendenciája persze attól is függ, hogy az emberek túlnyomó többsége továbbra is betartja-e a védelmi szabályokat, valamint hogy minél többen regisztrálnak az oltásra, mivel csak így tudhatjuk magunk mögött a járványt. 

Origo

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Európa képes lenne megvívni Ukrajna háborúját Oroszországgal?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor: Hajrá, Alexandra! + videó

Orbán Viktor: Hajrá, Alexandra! + videó

A mostani főpolgármester úrnak a tudása az leértékelődött az elmúlt időszakban. Ő egy dolgot tud, azt jól tudja, kötözködni a kormánnyal – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videóban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!