2019. augusztus 23.,
péntek, Bence napja

A halálra vert fiatal borász emlékére gyúltak a gyertyák Badacsonyban

Hír TV

2018. szeptember 9., vasárnap 22:27, frissítve: hétfő 08:06

Több mint százan emlékeztek gyertyagyújtással Badacsonyban arról a fiatal borászról, akit szombat éjjel vertek halálra egy parkolóban. A két elkövető menekülés közben az árokba hajtott, elfogták őket és kihallgatták, majd kezdeményezték az előzetes letartóztatásukat. A megemlékezésen részt vevők egyben tiltakoztak is a településen az utóbbi időben elszaporodó verekedések és garázdaságok miatt.

A gyertyák egy fiatal füredi borászért égtek Badacsonyban, aki szombat éjjel vesztette életét, amikor egy autós oda akart parkolni, ahol a fiatalember a barátaival beszélgetett. Az autó utasai némi szóváltást követően kiszálltak és halálra verték a borászt – a szemtanúk szerint még akkor is rugdosták, amikor már a földön feküdt.

A két elkövető el akart menekülni a helyszínről, de a közelben levő biztonsági őrök a rendőrök kiérkezésééig a helyszínen tartották őket. A helyieknek elegük van az állandó rendbontásból – mondja egy helyi borász, aki szerint minden hétre jut valami erőszakos cselekmény.

„Gyakorlatilag az összes hétvégén este 10 után kisebb-nagyobb balhék, verekedések, botrányok végigkísérték az egész nyarat, igyekeztem emlékeztetni a képviselő-testületet is, hogy valamit tenni kéne (...), ez lett a vége” – fogalmazott Laposa Bence, badacsonyi borász, önkormányzati képviselő.

A helyiek többsége úgy látja, hogy radikálisan változtatni kéne a szórakozási kínálaton. Az utóbbi időben ugyanis olyan emberek érdeklődését keltette fel az északi parti üdülőhely, akik környezetében rendszeres az erőszak. A Balatoni Kör szóvivője szomorúan jellemzőnek nevezte azt is, hogy a halálesetet követően az önkormányzat nem mondta le a hétvégi szüreti rendezvényeket.

„Ez megengedhetetlen, felfoghatatlan emberi tisztesség szempontjából is. Ezzel mit üzenünk? Hogy a vendégnek csak a pénze számít, az élete nem? Tehát, hogy így akkor mit közvetítünk ezzel, milyen embernek mutatjuk magunkat? Badacsonyiként ez feldolgozhatatlan számomra” – nyilatkozta Kardos Gábor.

A vasárnap esti megemlékezésen mintegy 150-en vettek részt.