2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Cirkusztestvérek 11:00

Belföld

A hajléktalanság és a lakhatási szegénység felszámolásáért tüntettek civilek

A hajléktalanság és a lakhatási szegénység felszámolásáért tüntettek civilek a Zeneakadémia előtti téren. A KDNP frakcióvezetője szerint van összefüggés a kilakoltatás és a hajléktalanság között, ezért a prevenció és az állami segítség mellett meg kell erősíteni a hajléktalan ellátás több pontját is.

  • A hajléktalanság és a lakhatási szegénység felszámolásáért tüntettek civilek

Szép számmal gyűltek az aláírások a kilakoltatások ellen a rendezvényen. A petícióval 10 ezer embert állítanának az ügy mellé a szervezők, majd a szignókkal a szaktárcához fordulnának. A Zeneakadémia elé meghirdetett demonstráció kifejezetten a gyermekes családok kilakoltatása ellen lép fel. A szervezők szerint sokaktól úgy veszik el a lakásukat, hogy nincs hová menniük.

„A leggyakoribb esetek azok, hogy hirtelen kapnak tájékoztatást a kilakoltatásról, van hogy elmaradásuk van, de fizetnék, tudnának törleszteni, de mégsem engedi az önkormányzat. Illetve rengetegen rettegnek attól, hogy ha elveszítik a lakhatásukat, akkor elveszik tőlük gyereküket, ez egy nagy probléma ma Magyarországon. Ha valaki hajléktalanságba kerül, akkor a gyermekvédelmi törvény kimondja, hogy gyerek nem lehet az utcán, de kimondja azt is, hogy egyébként pusztán anyagi okok miatt nem lehet gyereket elszakítani a családjától. Mi azért küzdünk, hogy ezt a törvényt be tudjuk tartatni” – nyilatkozta Szarka Alexandra, A város mindenkié csoport aktivistája.

A tüntetésen személyes történeteket olvastak fel a szervezők. A szónokok pedig arra emlékeztettek, hogy október közepétől szigorítják a hajléktalanokra vonatkozó szabályokat. Jóllehet úgy büntetik az utcai életvitelt, hogy közben az ellátórendszer rosszul működik.

„A szállók túlzsúfoltak, bogaraktól fertőzöttek, nincs magánszféra, gyakori az erőszak és nem megoldott a párok együtt lakhatása. Emellett egyre több hajléktalan ember van, ami azt jelenti, hogy ez a rendszer teremti a hajléktalanságot” – fogalmazott az egyik felszólaló.

Segíteni kell

A KDNP frakcióvezetője egy fővárosi hajléktalanszállón tett látogatása után részben igazat ad a tüntetőknek. Harrach Péter szerint elsősorban az orvosi ellátást és társadalomba való visszailleszkedést kell segíteni.

„Két külön problémáról van szó. Egyrészt arról, hogy a bedőlt hiteleknek, hiteleseknek mi lesz a sorsa. Készül a minisztériumban, a mi közreműködésünkkel egy olyan törvénytervezet, ami ezt kezelni fogja reményeink szerint, és a fizetőképesség helyreállítását célozza. Ennek az érintettjei legalább százezer, vagy százötvenezer ember, illetve család, de egy másik probléma a hajléktalanság. A kettő annyiban függ össze, hogy a végrehajtási folyamat esetleg hajláktalanságot is okozhat” – nyilatkozta Harrach Péter.

2018 áprilisa és júniusa között 1350 embert lakoltattak ki, vagyis átlagosan napi 22 család került utcára ebben az időszakban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Mutatjuk, kik Gyurcsány emberei a városházán

Mutatjuk, kik Gyurcsány emberei a városházán

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje az elmúlt hetekben többször beszélt már arról, hogy Budapesten Gyurcsány Ferenc a főnök, hiszen Karácsony Gerely semmilyen kérdésben sem tud önálló döntést hozni, mindenben a bukott kormányfő diktál neki.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!