2020. május 29.,
péntek, Magdolna napja

A gyöngyöspatai romák gondolatban már el is költötték a nekik megítélt pénzt

2020. május 13., szerda 16:46

A Kúria a könnyebb és nem a bátrabb utat választotta a Gyöngyöspatai szegregációs ügyben - ezt a térség kormánypárti országgyűlési képviselője mondta Híradónknak. Horváth László szerint a Kúria döntése igazságtalan, mert egy egész települést aránytalanul és túlzottan büntet egy kisebbség vélt vagy valós sérelmei miatt. Közben a HírTV-nek nyilatkozó romák gondolatban már el is költötték a nekik megítélt pénzt. A bíróság ítélete szerint 60 roma diáknak, illetve családjuknak csaknem 100 millió forint kártérítést kell fizetnie a helyi önkormányzatnak és a tankerületnek, mert korábban szegregáltan oktatták a helyi romákat.

Szemét, bűz, omladozó falak és kóbor kutyák mindenhol. Ilyen utcákban élnek azok a gyöngyöspatai roma családok, akiknek csaknem 100 millió forintos kártérítést ítélt meg a Kúria.

A bíróság szerint a városi iskolában korábban 62 roma diákot szegregáltak ezért a tankerületet és az önkormányzatot 100 millió forint kártérítésre kötelezte. A Kúria most másodfokon helybenhagyta döntését, így ki kell fizetni a pénzt az érintett családoknak.

A helyi romák gondolatban már el is költötték a pénzt.

Azok a szegény cigányoknak megérdemlik, mert ez a iskola, ami itt folyik ez nagyon-nagyon brutális iskola volt, elkülönítették a cigánygyerekeket, első a másodikosokot a harmadikosokot egymásba tették nem tudtak tanulni, nem tudtak fejlődni a gyerekek és ez a pénz jár a gyerekeknek

- ezt már az érintett helyi romák mondják, akik nem a gyerekeikre, hanem saját magukra költik majd a pénzt.

Gyöngyöspata önerőből nem tudja kifizetni a súlyos, összeget ezért a kormány már korábban azt javasolta, hogy pénz helyett oktatást kapjanak a helyi roma fiatalok, ám a helyi cigányok ebből nem kértek. Így most örülnek a Kúria döntésének.

Csemer Jánosné családja is érintett a szegregációs perben, ám ő sem a gyerekekre költi majd a pénzt.

Hát mire fogom? Há van ahun helye lesz neki, ott van az ingatlanom is, nincs benne víz én beteges vagyok itt a csaprú kell hordanom a vizet sajnos, de örültünk volna, ha előbb megtörténik ez, hogy kifizetik

– mondta tudósítónknak.

Az üggyel kapcsolatban a településen ellentmondás van a romák és nem romák között.

Az érintett roma családokat az őket képviselő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány vette rá a pereskedésre, amely a Soros-hálózat része.

Horváth László, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője szerint a szervezet azt máris azt mondja, hogy ők már kitaposták az utat és azt üzenik a romáknak, hogy már egy válóperes ügyvéd is be tudja nyújtani a keresetet.

Kiemelte,

éppen ezért kell törvényt módosítani, hogy több ilyen a gyöngyöspataihoz hasonló pénzszerző akció ne tudjanak indítani és a pereknél a pénzbeli kártérítés ne jöhessen szóba.

HírTV

KAPCSOLÓDÓ: 

Mindenki a pénzt várja Gyöngyöspatán

Horváth László: Igazságtalan, káros és rossz a Kúria döntése

Íme hát... - Bayer Zsolt publicisztikája 

Döntött a Kúria: Kártérítést kapnak a gyöngyöspatai roma diákok

A másik Gyöngyöspata - Bayer Zsolt dokumentumfilmje

x
Rendkívüli hír