2021. június 19.,
szombat, Gyárfás napja

A gemenci erdőben most ez jelenti a legnagyobb veszélyt

2013. július 7., vasárnap 17:36, frissítve: vasárnap 17:55

Még mindig víz alatt van a gemenci erdő nagy része. A nagy dunai árhullám levonulása után a károk felmérését sem tudták még megkezdeni. Az erdőben nem volt szúnyogirtás, az életben maradt vadak számára most a vérszívók jelentik a legnagyobb veszélyt.

Már csak a fák lombjain látszik, milyen magas volt az ár a gemenci erdőben. A terület mintegy 70 százaléka még mindig víz alatt van, amihez hozzájárult az is, hogy egy második, kisebb árhullám egy hete tetőzött az erdőben. „A legtöbb helyre még nem tudtunk eljutni. Még a kárfelmérést sem tudtuk minden esetben elvégezni. De napról napra azért valamilyen szinten javul a helyzet. Igyekszünk felmérni az infrastruktúrában keletkezett károkat. Így az erdei nyiladékokat, utakat, amikre legtöbb esetben fák dőltek, valamint az erdősítést védő kerítéseknek az állapotát” – fogalmazta meg Kovács Gábor erdészetvezető.


Azok a vadak, amelyek túlélték az árvizet, már nincsenek a mentődombokon. A szakemberek most azon dolgoznak, hogy rendszeresen élelemhez juttassák őket.

A területen a legnagyobb gondot most a szúnyogok okozzák. Mivel nem lakott területről van szó, itt nem volt irtás. Az erdőben maradt víz kiváló élőhelye a lárváknak, az inváziót a vadak is nehezen viselik.

Forrás: Hír TV