2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

A Fidesz betiltaná a vasárnapi munkavégzést

A Munka törvénykönyve módosításával érné el a Fidesz, hogy jelentősen emelkedjen azok fizetése, akik vasárnap dolgoznak. A kormánypárti frakció továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy csak a családi boltok legyenek nyitva a hét utolsó napján. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége tiltakozik a vasárnapi munka betiltása ellen.

A családi vállalkozásokat nem záratnák be a kormánypártok vasárnap, de a többi üzlet és a nagyáruházak, a bevásárlóközpontok nem nyithatnak majd ki, ha elfogadják a jogszabályt. A Fidesz-frakció hétfőn jelentette be: feltételekkel, de támogatják a kereszténydemokrata javaslatot.

„Mi nem üzletek nyitva tartásáról beszélünk, hanem a vasárnapi munkavégzés tilalmát szeretnénk elérni egyetemlegesen.” – mondta Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője azonban részleteket kedden sem árult el, csak annyit mondott: nem számít leépítésekre. A bevásárlóközpontok szövetségének számításai szerint ugyanis az új intézkedések 15-20 ezer ember azonnali elbocsátásával járnak majd.

A frakcióvezető ezzel szemben úgy számol: a gazdasági növekedés miatt a fogyasztás is nő, ez pedig ellensúlyozza majd a vasárnapi bevételkiesést, így az üzletek továbbra el tudják tartani munkavállalóikat. A zárva tartás alól csak az adventi időszak jelentene kivételt, akkor viszont megemelt bért kellene kapniuk a dolgozóknak. „A Fidesz képviselőcsoportja mai napon a frakcióelnökségen előkészít a mostani törvénnyel párhuzamosan egy olyan munkatörvénykönyv-módosítást, amit majd a februári ülésszakon fogunk elfogadni, még a mostani törvény hatályba lépése előtt, amelyik egyébként arról rendelkezik, hogy amikor viszont van vasárnapi munkavégzés, akkor jelentősen meg kell emelni a béreket azoknak, akik vasárnap dolgoznak” – tette hozzá Rogán Antal.


A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára azt mondta: eddig azzal számoltak, hogy 15-30 ezer állás szűnik meg az intézkedés miatt, most borúlátóbbak. „Rendkívül nagy ostobaságot mondott frakcióvezető úr, mikor azt mondta, hogy a cél az, hogy Magyarországon, vasárnap, senki ne dolgozzon. Ez teljes mértékben értelmezhetetlen akár a közszolgálat vonatkozásában – gondoljanak a rendvédelemre, gondoljon, az egészségügyre, gondoljon az elektromos áram, víz- és egyéb ellátásokra, akik ott dolgoznak – de ugyanígy értelmezhetetlen ez a mondat a versenyszférában is, hiszen nyilvánvaló, hogy múzeumokban, fürdőkben, szállodákban, vendéglátóhelyeken ez megvalósíthatatlan” – reagált Rogán Antal szavaira Dávid Ferenc.

A VOSZ osztozna inkább a vasárnapi profiton, csak hogy nyitva maradhassanak az üzletek. Több javaslatuk is van: a vasárnapi nyitva tartásért cserébe – a jelenlegi 50 százalékosnál – magasabb bérpótlékot fizetnének a munkavállalóknak, továbbá havonta két vasárnapra – pihenőnapot biztosítanának. A szervezet szerdán a Nemzetgazdasági Minisztériumban tárgyal a vasárnapi munkavégzésről.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Újra bíróság előtt a fővárosi számlagyáros ügyvéd

Újra bíróság előtt a fővárosi számlagyáros ügyvéd

Nem unatkozik a magyar igazságszolgáltatás, ha Vig Mórról, a fővárosi számlagyár kulcsszereplőjéről van szó, hiszen a praxisától korábban már eltiltott ügyvéd újabb büntetőpere folytatódik napokon belül a bíróságon.
A nap kérdése

A nap kérdése

Ön szerint van olyan uniós vezető, aki a békében érdekelt?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Bóka János kiemelte: az unióban vannak vezetői alkalmatlanságból születő rossz döntések - ezt Deutsch Tamás, és Schmidt Mária is megerősítette a konferencián. Kiemelték: ennek érdekében szükséges a vezető-váltás.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!