2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

Belföld

A Ficsak kiáll a születési nem rögzítése mellett

A Fiatal Családosok Klubja támogatja azt a Semjén Zsolt által benyújtott törvényjavaslatot, amely előírná, hogy az anyakönyvi kivonatban mindenkor a születéskori biológiai nem szerepeljen. A kereszténydemokrata politikus jegyezte dokumentum a bizonytalan jogi helyzetet rendezné. Magyarországon 2005 óta van lehetőség nemváltoztatásra, azonban a gyakorlatban kaotikusan, főként szokásjogi alapon történtek az anyakönyvi iktatások.

  • A Ficsak kiáll a születési nem rögzítése mellett

Örömmel láttuk, hogy hamarosan a parlament elé kerül a T/9934. számú törvényjavaslat, amely végre-valahára egyértelműen szabályozza a születési nem fogalmát. Ugyanakkor szomorúan tapasztaltuk, hogy bizonyos érdekvédő szervezetek ezt meg akarják támadni, és arra kérik többek között az alapjogok biztosát, hogy lépjen fel a módosítás ellen – mondta el a Magyar Nemzetnek Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) alapítója.

A Semjén Zsolt KDNP-elnök, miniszterelnök-helyettes által jegyzett törvényjavaslat különböző jogvédő és civil szervezetek körében nagy felháborodást keltett, többen jogaik sérelmére hivatkozva hazai és nemzetközi szervezethez fordultak. Velük szemben a Ficsak – közel ezer család képviseletében eljárva – szeretné, ha a parlament megszavazná az előkészített törvénymódosítást, mivel egyetértenek azzal, hogy az elsődlegesen érvényes nem – függetlenül minden későbbi „változástól” – a kromoszóma alapján meghatározott biológiai nem.

Kiemelten fontosnak tartjuk a családok védelmét, a női és férfiszerepek elkülönítését és a hagyományos konzervatív értékrendet. Azt gondoljuk, hogy a magyar állampolgárok nagy többsége hasonlóan ítéli meg a helyzetet, és nagy hiba volna ebben a kérdésben a hangos kisebbség szavára adni – tette hozzá a fiatal családokat képviselő egyesület alapítója. A Ficsak levélben kérte a döntéshozókat, hogy ne csak a transznemű kisebbség képviselőit hallgassák meg, hanem azokat is, akik kiállnak a javaslat mellett.

A nem- és névváltoztatás törvényi hátterét Magyarországon az 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről, illetve az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény biztosítja. A hivatalos gyakorlatban mérföldkőnek számított egy 2005-ös alkotmánybírósági határozat, amely a transzszexuális személyek nemváltoztatását az önrendelkezési jogból vezette le, valamint az a 2001-es határozat, amelyben az Alkotmánybíróság a transzszexuális személyek névválasztási és névviselési jogát alkotmányos alapjogként ismerte el. Hazánkban a nem- és névváltoztatás jogi elismer(tet)ése igen kaotikus; eddig ez az anyakönyvi hivataloknál történt, melyek egyszerűen szokásjogi alapon korrigálták az eredeti anyakönyvi kivonatot. A mostani javaslat szerint mivel a biológiai nem teljes megváltoztatása nem lehetséges, jogszabályban szükséges rögzíteni, hogy ennek megváltoztatására az anyakönyvi nyilvántartásban sincs lehetőség. A nemváltozások bejegyzése egyébként 2018 óta szünetel.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!