2021. 09. 17. Péntek Zsófia napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk - Olvasunk a sorok között

Következik:

Híradó 22:00

Belföld

A Ficsak kiáll a születési nem rögzítése mellett

A Fiatal Családosok Klubja támogatja azt a Semjén Zsolt által benyújtott törvényjavaslatot, amely előírná, hogy az anyakönyvi kivonatban mindenkor a születéskori biológiai nem szerepeljen. A kereszténydemokrata politikus jegyezte dokumentum a bizonytalan jogi helyzetet rendezné. Magyarországon 2005 óta van lehetőség nemváltoztatásra, azonban a gyakorlatban kaotikusan, főként szokásjogi alapon történtek az anyakönyvi iktatások.

Örömmel láttuk, hogy hamarosan a parlament elé kerül a T/9934. számú törvényjavaslat, amely végre-valahára egyértelműen szabályozza a születési nem fogalmát. Ugyanakkor szomorúan tapasztaltuk, hogy bizonyos érdekvédő szervezetek ezt meg akarják támadni, és arra kérik többek között az alapjogok biztosát, hogy lépjen fel a módosítás ellen – mondta el a Magyar Nemzetnek Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) alapítója.

A Semjén Zsolt KDNP-elnök, miniszterelnök-helyettes által jegyzett törvényjavaslat különböző jogvédő és civil szervezetek körében nagy felháborodást keltett, többen jogaik sérelmére hivatkozva hazai és nemzetközi szervezethez fordultak. Velük szemben a Ficsak – közel ezer család képviseletében eljárva – szeretné, ha a parlament megszavazná az előkészített törvénymódosítást, mivel egyetértenek azzal, hogy az elsődlegesen érvényes nem – függetlenül minden későbbi „változástól” – a kromoszóma alapján meghatározott biológiai nem.

Kiemelten fontosnak tartjuk a családok védelmét, a női és férfiszerepek elkülönítését és a hagyományos konzervatív értékrendet. Azt gondoljuk, hogy a magyar állampolgárok nagy többsége hasonlóan ítéli meg a helyzetet, és nagy hiba volna ebben a kérdésben a hangos kisebbség szavára adni – tette hozzá a fiatal családokat képviselő egyesület alapítója. A Ficsak levélben kérte a döntéshozókat, hogy ne csak a transznemű kisebbség képviselőit hallgassák meg, hanem azokat is, akik kiállnak a javaslat mellett.

A nem- és névváltoztatás törvényi hátterét Magyarországon az 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről, illetve az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény biztosítja. A hivatalos gyakorlatban mérföldkőnek számított egy 2005-ös alkotmánybírósági határozat, amely a transzszexuális személyek nemváltoztatását az önrendelkezési jogból vezette le, valamint az a 2001-es határozat, amelyben az Alkotmánybíróság a transzszexuális személyek névválasztási és névviselési jogát alkotmányos alapjogként ismerte el. Hazánkban a nem- és névváltoztatás jogi elismer(tet)ése igen kaotikus; eddig ez az anyakönyvi hivataloknál történt, melyek egyszerűen szokásjogi alapon korrigálták az eredeti anyakönyvi kivonatot. A mostani javaslat szerint mivel a biológiai nem teljes megváltoztatása nem lehetséges, jogszabályban szükséges rögzíteni, hogy ennek megváltoztatására az anyakönyvi nyilvántartásban sincs lehetőség. A nemváltozások bejegyzése egyébként 2018 óta szünetel.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

A járványról, az uniós tagságról és a pápa látogatásáról is beszélt Orbán Viktor

A kormányfő a nemzeti konzultáció jelentőségét is kiemelte. 2021. szeptember 17.

Tettyei Piknik a Tettyei Romoknál

A helyszínen van tudósítónk Szilágyi Jenő, aki az esemény védnökével, a Baranya megyei Közgyűlés elnökével, Őri Lászlóval beszélget. 2021. szeptember 17.

Illegális migránsokat tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében

A rendőrök 33 illegális határsértőt tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében, akik jogellenesen próbáltak meg bejutni az országba. 2021. szeptember 17.

Legfrisebb híreink

Fricz Tamás:

Fricz Tamás kutatási tanácsadó, Alapjogokért Központ

Műsorok

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.

Publi Cafe - ajánló

A hétköznaponként jelentkező Publi Cafe politológusok és publicisták segítségével vizsgálja politika és a média szerepét. 20 óra 5 perctől.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!