2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Svenk 23:30

Belföld

A Dunán nem a gyorshajtókat, a lassúakat büntetik

Kétszer annyian fulladtak idén májusig a Dunába, mint tavaly egész évben. A vízirendészet ezért kiemelten ellenőrzi a hajósokat, az iskolákban pedig a fürdőzés szabályairól kampányolnak.

„Jó napot kívánok, tartanánk egy gyors vízirendészeti ellenőrzést…” – egy hajót ellenőriznek a rendőrök a Dunán. Azt nézik, van-e olyan ember a fedélzeten, aki veszély esetén el tudja hárítani a balesetet.

Folyamatosan járőröznek a vízirendészek a Dunán. Csak tavaly ketten haltak meg hajósbalesetben a folyó fővárosi szakaszán. A rendőrök ilyenkor nem csak a kötelező felszerelést ellenőrzik, hanem a sebességet is. Itt nem a gyorshajtókat büntetik, hanem a lassúakat. Szabályt sért az, aki 6 km/h-val hajózik. A folyón ez a tempó ugyanis balesetveszélyes.

– Ha nem éri el a 6 km/h-t akkor már nagyon problémássá válik a kormányozhatósága a hajónak, vagy köteléknek, és bármikor nekimehet a hídlábnak – magyarázta Szemplő Mklós törzszászlós.

Erős szélben nemcsak a hajósoknak, hanem a parton sétálóknak is jobban kell figyelniük, mert a szél könnyen meglökheti az embert. Évente 70-en fulladnak meg azért, mert véletlenül beleesnek a vízbe.

– Ha véletlenül a játékunkat elfújja a szél, beleviszi a vízbe, nem rohanunk utána, hanem inkább megvárjuk, hogy biztonságosan ki lehessen szedni – fogalmazott Barnácz Isván, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője.  A vízirendészet iskolai előadásokkal kampányol a fürdőrendeletről, ez tartalmazza például azt a szabályt, hogy kik vezethetnek csónakot, vagy hogy 12 évesnél kisebb gyerekek egyedül nem fürdödhetnek tavakban vagy folyókban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Szindbád + videó

Szélesvásznú történelem: Szindbád + videó

A Krúdy Gyula klasszikusát feldolgozó, 1971-ben készült Szindbád című magyar drámában a főbb szerepeket Latinovits Zoltán és Dajka Margit alakította. Az adásban Zavaros Eszter és Csatári Bence műsorvezetők a filmről Tóth Auguszta színművésszel és Berettyán Sándor színművésszel beszélgetett.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!