2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

A drágulás ellenére is keresik a diót karácsony előtt

Tovább nőtt a dióbél ára, a kereskedőknél akár több ezer forintos különbségek is lehetnek. Ez azonban nem befolyásolja a dióból készült karácsonyi sütemények, így a bejgli készítését, a vásárlók ugyanis az ünnepek alatt a szokásos mennyiséget vásárolják az alapanyagokból.

  • A drágulás ellenére is keresik a diót karácsony előtt

Az idei diót válogatja ez a termelő. A csonthéjas termést egyre több betegség támadja meg, ezért az idei termés gyenge lett. Ez az eladási árában is megjelent.

"A termőhelyen lényegében vidéken a dió ára nem sokkal több, mint ezelőtt, 3000-3500 forintért láttam, aránylag szép pucolt diót, viszont nagy csarnokokban, Debrecenben máshol már 3500-4000 forint, de amit hallok, de nem láttam, de tudom hogy van, 5000 forintos dióárakról beszélnek"

- mondta Ézsiás Antal, mezőgazdasági mérnök. 

Sokan érkeznek a ebbe a hajdúszoboszlói cukrászdába bejgliért. A karácsonyi sütemény diós változata is változatlanul kelendő. A tulajdonos szerint az alapanyagok drágulását egyelőre nem kellett beépíteni az árba. 

"Mivel szerencsére jó előre megkaptuk a rendeléseket a bejglire, így mi is hamar be tudtuk szerezni az alapanyagokat, hallottuk hogy idén emelkedik a dió ára, így hamar megvettük diót, kistermelőktől is szoktunk vásárolni, és nagykereskedőktől is"

- fogalmazott Kabai-Kun Rita, az Illango Desszertlak tulajdonosa. 

A drágulás ellenére karácsony előtt a dióbél eladásának forgalma is megnőtt.

"Azonban az ünnephez közeledve az elmúlt években is megfigyelhettük, hogy annak ellenére hogy valamilyen terméknek drágul esetlegesen a fogyasztói ára, az ünnepek előtt a vásárlók ennek ellenére a vásárlók a szokásos mennyiséget megvásárolják, ezt látjuk a dió vonatkozásában is"

- mondta a CBA kommunikációs igazgatója. 

Az üzletekben kapható kész bejglik eladása is jelentősen megemelkedett az elmúlt években, amelyekből a közép-és felső kategóriájú termékeket keresik a leginkább.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!