2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

A csúcstechnológiai bűnözés elleni osztály csapott le az Anonymousra

Egy 16 éves fiú és négy társa állhat a magyarországi Anonymus hackercsoport mögött – a rendőrség gyanúja szerint. A számítógépes rendszerek feltörésével foglalkozó szervezet öt hazai tagját pénteken fogták el azután, hogy másfél hete feljelentést tett egy cég, mert weboldalát szintén a hackerek támadták meg, és elérhetetlenné tették.

A csúcstechnológiai bűnözés elleni osztály munkatársai a weboldal üzemeltetőjének feljelentését követő második napon dunaújvárosi tartózkodási helyén elfogták a 16 éves Sz. E.-t, szeptember 6-án pedig másik négy helyszínen a 17 éves R. L. hatvani, a 26 éves T. Márton kaposvári, a 42 éves dr. F. Tamás budapesti és a 27 éves L. János kengyeli lakost – olvasható a rendőrség honlapján.

A házkutatások során a nyomozók számítástechnikai és mobilkommunikációs eszközöket, adathordozókat foglaltak le. A gyanúsítottak tettüket elismerték, és szabadlábon védekezhetnek. A rendőrség számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.

Az alaptörvényt is átírták

Az Anonymous aktivistái korábban márciusban behatoltak az Alkotmánybíróság (Ab)honlapjára, és átírták az alaptörvényt, majd a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal oldalát törték fel és írták át hasonló módon.

Antal Lajos, a Deloitte Zrt. informatikai biztonság és adatvédelem üzletágának vezetője a támadások kapcsán korábban a Hvg.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy vannak azok a hackerek, akik üzleti célból, gazdasági előnyszerzés céljából,  vagy kifejezetten károkozás miatt törnek be informatikai rendszerekbe. Az Anomymus megnyilvánulásai, az Ab-incidens azonban leginkább abba az irányba mutat, hogy politikai okok állnak a háttérben – fejtette ki a szakértő.

Kormányt buktatnának?

A hazai jobbközép kormánnyal szembeni ellenérzését támaszthatja alá, hogy 2011. december 21-én az Anonymous finnországi csapata Twitter-üzenetben fenyegette meg Magyarországot. „Orbán és a Fidesz elnyomó törvényeivel megöli a demokráciát Magyarországon” – írta üzenetében a csoport.

A szervezet magyar Facebook-oldalán pedig a következő üzenet áll: „Az Anonymous vagyunk. Felhívjuk a figyelmet a visszaélésekre. Igazságot, igazságosságot, egyenlőséget és szólásszabadságot akarunk. A cenzúra, a vállalati kapzsiság és a korrupció ellen vagyunk. Hatalomváltást akarunk! Egy légió vagyunk. Nem felejtünk, nem bocsátunk meg. Számíts ránk!”

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Képes lesz Szlovákia csökkenteni a társadalmi megosztottságot?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!