2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

A börtön: őrültek háza - Ősök tere

A forradalom megtorlásaként sokszor az ítélet elmegyógyintézet volt. Az álcázott kínzásokról beszélgetett Iván László és Modor Ádám a műsorvezetővel, Maráczi Tamással.

  • A börtön: őrültek háza - Ősök tere

Magánzárka, gumiszoba, inzulinkóma, elektrosokk. Pár módszer, amit veszélyesnek ítélt politikai foglyok ellen használtak az őrültek házában. Az egyik áldozat Pál Tibor esetében még közvetlenül a rendszerváltás előtt is folyik a kényszergyógykezelés. Töttösy Ernő Téboly című regényét az általa átélt borzalmak ihlették, a könyvet Modor Ádám mutatta be a műsorban.

„…Hol a Hang? Jeges rémület kúszott a szívem felé. Hiába tekergettem a nyakamat a mennyezet magasába, nem hallottam semmit. Úristen! Csak nem zuhantam valami gyalázatos kelepcébe? Csak nem vettek rá hipnózissal, méreggel, vagy Isten tudja milyen ördöngös eljárással, hogy vallomást tegyek?” – írja le a borzalmakat Töttösy Ernő. 

A kádári és kommunista gépezet külön szakágat képezett a pszichiátriában saját módszertannal. A neve: politikai pszichiátria volt, mely a személyiség teljes megtörésén, átnevelésén fáradozott. Az 1984 világának legborzalmasabb fejezetei azonban félmúltunk valóságát jelentették olyan embereknek, akiknek a politkai rehabilitációja sok esetben a mai napig nem jöhetett létre. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!