2020. július 5.,
vasárnap, Emese, Sarolta napja

A borszakma legnevesebb képviselői versenyeztek

Hír TV

2019. március 13., szerda 21:36, frissítve: csütörtök 18:59

13. alkalommal rendezte meg Magyarország legnagyobb tételszámú kereskedelmi borversenyét a Príma üzletlánc. Az eseményen a hazai szakma legnevesebb borászai képviseltették magukat. Idén 106 borászat 827 borral nevezett a megmérettetésre.

Idén is szigorú szabályok szerint kóstolták a borokat az egyik magyar üzletlánc borversenyén. A cél, hogy kizárólag minőségi borokat áruljanak majd a boltokban.

Ebben az esztendőben 106 borászat 827 tételével pályázott. A mögöttem található bizottságoknak az a feladatuk, hogy vak kóstolással értékeljék ezeket a tételeket, ennek köszönhetően fog majd kialakulni az a kör, amelyet majd a vásárlóink megtalálhatnak az üzleteink polcain – mondta el Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

A kóstolás közben számos szempontot vesz figyelembe a bíráló bizottságok.

Száz pontos bírálati rendszerben bírálunk, gyakorlatilag a bornak a fő összetevőit vizsgáljuk, hogy azok mennyire vannak arányban, az összbenyomás milyen az adott bornál, tehát gyakorlatilag a bor érzékszervi értékeit tudjuk ilyenkor összehasonlítani – nyilatkozta Vincze Árpád, a CBA főborásza.

A bírálók szerint a tavalyi jó évjáratnak köszönhetően többségében jó minőségű borokat kóstoltak.

A 2-es bizottság azt mondhatom, hogy el van ragadtatva a borok minőségétől, színvonalától– véli Nagy Ákosné és Zelnik József szerint is kitűnő borok fognak bekerülni ebben az évben a rendszerbe. A zsűrizésben a korábbi évek Év borászai díjjal elismert szakember, Frittmann János is részt vett. Szerinte a borászoknak ma már oda kell figyelni a klímaváltozás hatásaira is.

Melegebb nyarak vannak, rövidebb a tenyészidőszak, úgyhogy erre oda kell figyelni, és akik odafigyeltek, hogy nem érte túlzottan a nap a szőlőt egy rozénál, akkor megmaradtak a gyümölcsösebb aromák is – véli Frittmann János. Az értékelések összesítésére 1 hónapjuk a szakembereknek. Mintegy 450 tételt választanak ki, ezek a borok kerülnek majd a boltok polcaira.