2024. 06. 20. Csütörtök Rafael napja
Jelenleg a TV-ben:

Ahogy éltem, úgy fogok meghalni

Következik:

Napi aktuális 04:40

Belföld

A Bolgár Oktatási és Kulturális Központ átadásával folytatódott a bolgár delegáció magyarországi látogatása

Átadták és megszentelték a Bolgár Oktatási és Kulturális Központot szombaton Budapest IX. kerületében.

  • A Bolgár Oktatási és Kulturális Központ átadásával folytatódott a bolgár delegáció magyarországi látogatása

Sulyok Tamás hozzátette: a magyarországi bolgárságnak van miből merítenie, kultúrájukhoz hozzátartozik mind az összegyűjtött tudás, mind a hagyományok világa.

A magyarokat és a bolgárokat nemcsak a számos hasonlóságot felmutató közös közép-európai történelem, vagy a Duna-folyó sodró vize köti össze - hangsúlyozta Sulyok Tamás, hozzáfűzve: ennél is lényegesebb a barátság, az értékközösség, a másik kultúrájának megbecsülése, s ennek fontosságát erősítik ezzel az avatóünnepséggel is.

A köztársasági elnök emlékeztetett: alaptörvényünk kiáll amellett, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek, így a bolgár nemzetiségű közösség kultúrája érték, olyan örökség, amely növeli és gazdagítja közös hazánk kulturális életét.

A bolgárok és a magyarok kapcsolata a barátságról és a megbecsülésről szól - mondta az elnök, hangsúlyozva: az összefogással az értékek Európájának szellemiségét követjük, vagyis alapnormának tekintjük, hogy a nemzetek, a nemzeti kisebbségek műveltséget, tudást, értéket hordoznak.

"Olyan Európában gondolkodunk, amelyik nem fordul szembe saját kétezer éves kereszténységével, hanem megtartja és megéli a hitét. Olyan Európát szeretnénk, amelynek lakossága nem dobja el nemzeti identitását, hanem meghatározónak tartja azt saját maga számára. Olyan Európában hiszünk, amely a nemzeteket nem egymás ellen fordítja, hanem hisz azok keresztényi egységében, és békés egymás mellett élésében" - emelte ki.

Jó egy ilyen erős, összetartó bolgár közösséget látni Magyarországon - hangsúlyozta Rumen Radev, a Bolgár Köztársaság elnöke.

A bolgár szellemiség otthona válhatott valóra ennek a központnak a létrejöttével - mutatott rá, megköszönve a magyar kormány támogatását, hogy a Magyarországon élő bolgárok megőrizhetik identitásukat, kultúrájukat, nyelvüket, hagyományaikat.

Rumen Radev emlékeztetett: szombaton megbeszélést folytatott a magyar köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is, s nagyon büszke, hogy a magyarországi bolgárokat szorgalmas, becsületes, vállalkozó szellemű népként jellemezték.

Hozzátette: a megbeszéléseken megvitatták a magyar és bolgár kapcsolatok további fejlődését, lehetőségeit a gazdaságban, energetikában, kereskedelemben.

A két ország kapcsolata tovább fog fejlődni a jövőben, mert erős alapokra, barátságra, bizalomra, szeretetre épül - jelentette ki.

 

Forrás: MTI

Fotó: 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!