2020. szeptember 27.,
vasárnap, Adalbert napja

A bioterrorizmusra is felkészült a Nemzeti Biztonsági Laboratórium

2013. május 15., szerda 15:36, frissítve: szerda 21:04

Olyan kórokozók jelentek meg Magyarországon a globális felmelegedés következményeként, amelyek eddig csak a trópusi égövben voltak jellemzők. A Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban felkészültek a vírusok, baktériumok azonosítására. Az öt éve működő létesítményt először mutatták meg a nyilvánosságnak. Közép-Európában nincs ilyen laboratórium, és az Európai Unióban is csak néhány országban létezik hasonló.

A járványügyi kutatók munkáját szemlélte az egészségügyi államtitkár a Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban.

„Ez a munka jóformán láthatatlan – fogalmazott Szócska Miklós. – Tulajdonképpen addig jó, amíg a kollégákkal nem találkoznak mindennap. A történelmet meg szokták írni abból a szempontból is, hogy mi történt meg, de abból a szempontból is meg lehetne írni, hogy mi nem történt meg. Ebből a szempontból tehát: hány járványt előzünk meg, vagy hány járványba tudunk időben beavatkozni. Ez megint egy nagyon komoly aspektusa népegészségügyi hálózatunk munkájának” – mondta az egészségügyi államtitkár.

A laborban olyan kórokozókat is vizsgálnak, amelyek eddig a mediterrán, szubtrópusi vagy trópusi területeken fordultak elő, de a felmelegedés hatására Magyarországon is megjelentek. A krími kongói vérzéses lázat például kullancs terjeszti.

„Most a kullancsenkefalitisz-vírus az, ami várható, hogy fel-fel fog bukkanni – magyarázta az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója. – Ez is egy olyan veszélyes vírus, amellyel például, bizonyos lépéseket itt, ebben a laborban végeznek. De természetesen az influenzára vonatkozóan, az influenza, H7N9, koronavírus, antrax vonatkozásban – bioterrorizmus esemény bármikor felbukkanhat –, azokkal kapcsolatos vizsgálatok is eddig itt zajlottak” – tette hozzá Melles Márta.

A labor különleges helyzetekre is felkészült

A helyettes tisztifőorvos azt mondja, hogy olyan különleges helyzetekre is felkészültek, mint a bioterrorizmus, amikor a terrorcselekményt betegséget okozó kórokozókkal hajtják végre.

„Felkészült azzal, hogy gyors reagálás képessége van, hiszen a járványügyben nagyon fontos, kulcsszerepe van a minél gyorsabb diagnosztikának, hogy minél hamarabb megállapíthassák, hogy milyen vírus vagy baktérium okozhat esetleg megbetegedést, ne adj Isten járványt” – közölte Szabó Enikő országos tisztiorvos helyettes.

Közép-Kelet-Európa egyetlen közegészségügyi biztonsági laboratóriumában a Magyarországon ismert kórokozók szinte valamennyi mintája megtalálható.