2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Belföld

A bankszövetség nem tartja értelmezhetőnek az ultimátumot

Nem tartja értelmezhetőnek a kormánypártok ultimátumát a Magyar Bankszövetség. Az érdekképviselet szerint általánosan érvényes jogszabály nélkül nem tárgyalhatók újra a devizahitel-szerződések. Bajnai Gordon, az ellenzéki Együtt–PM Szövetség vezetője szerint az adósok helyzetét megkönnyítené, ha a bankok a kölcsönök forintra váltásában felhasználhatnák a Magyar Nemzeti Bank kedvező árfolyamon felhalmozott tartalékát. A Fidesz szerint a volt miniszterelnök javaslata a pénzintézetek érdekeit szolgálná.

A Fidesz képviselőcsoportja a devizahitelek kialakulásáért és elterjedéséért a bankokat tartja felelősnek. Rogán Antal csütörtökön, a kormánypártok visegrádi frakcióülésén tartott sajtótájékoztatóján nevezte hibás terméknek a devizaalapú hitelt. „Felszólítjuk a bankokat, hogy a devizahitelek hibáit javítsák ki, a szerződéseket pedig módosítsák az ügyfelek javára, erre a bankrendszernek november elsejéig adunk határidőt. Amennyiben a bankok november elsejéig nem javítják ki a devizahitelek hibáit, és nem módosítják a szerződéseket az ügyfelek javára, akkor a frakció felhatalmazza a kormányt, hogy megoldási javaslatát akár a bankok kárárra terjessze be a parlament elé, és november elsejét követően erről a parlament fog dönteni. Addig tehát megadjuk az időt a bankoknak, hogy ők jussanak egyességre a devizahitelesekkel” – fogalmazott Rogán Antal.

Bajnai Gordon szerint a Fidesz továbbra is felelősöket keres, noha a devizahitelezést az első Orbán-kormány engedélyezte. „Úgy látjuk, hogy a nemzeti banknál jelentős nyereségtartalék halmozódott fel devizatartalékból, annak idejéről, amikor sokkal kedvezőbb volt az árfolyam. Mivel az árfolyam azóta sajnos tartósan átértékelődött az Orbán-kormány bizalomvesztő gazdaságpolitikája okán, és most tartósan 300 forint körül van az euró – míg a jegybank átlagosan 272 forint körüli árfolyamon szerezte be –, a különbözetből valamennyit beáldozva segíthetné a hiteleseket, hogy olcsóbb árfolyamon tudják átváltani a hiteleiket anélkül, hogy csődbe vigye a magyar bankrendszert” – mondta az Együtt–PM vezetője.

A végtörlesztés, az árfolyamgát és a Nemzeti Eszközkezelő 360 ezer család helyzetén könnyített. 110 ezer adós viszont továbbra is a megnövekedett törlesztőrészletet fizeti.

A 110 ezer szerződést egyenként kellene újratárgyalni – mondta a bankszövetség alelnöke. „Úgy ítélem meg, hogy a november 1-jére kitűzött határidő sajnos újabb olyan megjelölt céldátum, amely sem tartalmában nem értelmezhető, sem a kivitelezés technikájában nem megvalósítható céldátum, hisz öt-hat év alatt felépült állományok technikai újraszerződése, újragondolása jogszabályi keretek megalkotása híján semmilyen megoldást nem jelent” – fogalmazott Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség elnöke.

Közben magukat otthonvédőnek nevező civil szervezetek folytatták tiltakozásukat a bankok ellen a fővárosban. A Nem adom a házamat mozgalom és a Koppány Csoport tagjai plakátok tucatjait ragasztották budai és pesti pénzintézetek ajtajaira, automatáira.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!