2022. 10. 01. Szombat Malvin napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Bayer show 00:05

Belföld

A balliberális önkormányzati koalíciók egymással civakodnak a hatalomért

Az elmúlt év tapasztalatai azt mutatják, nem bizonyultak kormányzóképesnek a Gyurcsány-koalíció önkormányzatai – mutatott rá a Nézőpont Intézet friss tanulmánya.

  • A balliberális önkormányzati koalíciók egymással civakodnak a hatalomért

A borsodi időközi választás kampánya és eredménye is azt bizonyította, hogy a balliberális pártok közös indulása egyáltalán nem garanciája a kormányoldallal szembeni sikernek – derült ki a Nézőpont Intézet elemzéséből. Egyrészt láthatóvá vált, hogy a közösnek tekintett Jobbik-jelöltet nem mindegyik párt támogatta teljes szívvel és aktivitással, a DK például feltűnően passzív maradt a kampány során, másrészt a kormánypártok jelöltje százalékos arányban jobb eredményt ért el, mint a korábbi országgyűlési választások Fidesz–KDNP indulói.

Az önkormányzati választások egyéves évfordulóján a Nézőpont elemzése rámutat: nemcsak a borsodi koalíció nem bizonyult sikeresnek, de a tavaly ősszel létrejött balliberális együttműködések sem igazán kormányzóképesek az általuk irányított városokban. A balliberális összefogás nem is minden városban tudott megalakulni (Debrecenben vagy Pécsett sem sikerült például az együttműködés), több településen pedig felbomlott, így a balliberális pártok Tatabányán vagy Szolnokon elveszítették közgyűlési többségüket.

Ahol még nem bomlott föl a koalíció, ott bizalmatlanság és koalíciós feszültségek uralkodnak, ilyen Óbuda vagy Újpest, ahol a DK-ba léptek át MSZP-s politikusok, Kispesten pedig feljelentésig fajult a Momentum és az MSZP vitája. Több város balliberális vezetőit gyakran kormányellenességük jobban mozgatja, mint a városuk iránti törődés.

A Gyurcsány-koalíció összetartó ereje a hatalomvágy, a helyi hatalom megőrzése érdekében egyes balliberális városvezetések még a szélsőséges megnyilvánulások felett is szemet hunynak. Emlékezetes, hogy az újbudai polgármester Hitlert éltette, a főpolgármester pedig a judapestező jobbikos jelölt mellett kampányolt a közelmúltban.

A kormányellenes vezetésű városokban sok esetben az elvárt szakmaiságot felülírja a várva várt pozíciószerzés és –osztás. Emlékezetes, hogy Egerben és Miskolcon is balliberális politikusok rokonait helyezték állásba, Budapesten pártkatonáknak biztosítottak pozíciókat. Mindezek tetejébe a balliberális városvezetők számos kampányígérete ígéret maradt, a választások óta nem kezdődött meg végrehajtásuk. A Gyurcsány-koalíció által hangoztatott sajtószabadságnak sincs nyoma az átvett városok nyilvánosságában, az új városvezetők balliberális propagandára használják fel az önkormányzati sajtótermékeket.

 

Kapcsolódó anyagok:

Nézőpont: A választók büntetik a baloldal hamis koalícióját

 

A kép forrása: Magyar Hírlap

Magyar Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!