2023. 09. 23. Szombat Tekla napja
Jelenleg a TV-ben:

2x2 néha öt

Következik:

Poltikai hobbista 21:15

Belföld

A balliberális önkormányzati koalíciók egymással civakodnak a hatalomért

Az elmúlt év tapasztalatai azt mutatják, nem bizonyultak kormányzóképesnek a Gyurcsány-koalíció önkormányzatai – mutatott rá a Nézőpont Intézet friss tanulmánya.

  • A balliberális önkormányzati koalíciók egymással civakodnak a hatalomért

A borsodi időközi választás kampánya és eredménye is azt bizonyította, hogy a balliberális pártok közös indulása egyáltalán nem garanciája a kormányoldallal szembeni sikernek – derült ki a Nézőpont Intézet elemzéséből. Egyrészt láthatóvá vált, hogy a közösnek tekintett Jobbik-jelöltet nem mindegyik párt támogatta teljes szívvel és aktivitással, a DK például feltűnően passzív maradt a kampány során, másrészt a kormánypártok jelöltje százalékos arányban jobb eredményt ért el, mint a korábbi országgyűlési választások Fidesz–KDNP indulói.

Az önkormányzati választások egyéves évfordulóján a Nézőpont elemzése rámutat: nemcsak a borsodi koalíció nem bizonyult sikeresnek, de a tavaly ősszel létrejött balliberális együttműködések sem igazán kormányzóképesek az általuk irányított városokban. A balliberális összefogás nem is minden városban tudott megalakulni (Debrecenben vagy Pécsett sem sikerült például az együttműködés), több településen pedig felbomlott, így a balliberális pártok Tatabányán vagy Szolnokon elveszítették közgyűlési többségüket.

Ahol még nem bomlott föl a koalíció, ott bizalmatlanság és koalíciós feszültségek uralkodnak, ilyen Óbuda vagy Újpest, ahol a DK-ba léptek át MSZP-s politikusok, Kispesten pedig feljelentésig fajult a Momentum és az MSZP vitája. Több város balliberális vezetőit gyakran kormányellenességük jobban mozgatja, mint a városuk iránti törődés.

A Gyurcsány-koalíció összetartó ereje a hatalomvágy, a helyi hatalom megőrzése érdekében egyes balliberális városvezetések még a szélsőséges megnyilvánulások felett is szemet hunynak. Emlékezetes, hogy az újbudai polgármester Hitlert éltette, a főpolgármester pedig a judapestező jobbikos jelölt mellett kampányolt a közelmúltban.

A kormányellenes vezetésű városokban sok esetben az elvárt szakmaiságot felülírja a várva várt pozíciószerzés és –osztás. Emlékezetes, hogy Egerben és Miskolcon is balliberális politikusok rokonait helyezték állásba, Budapesten pártkatonáknak biztosítottak pozíciókat. Mindezek tetejébe a balliberális városvezetők számos kampányígérete ígéret maradt, a választások óta nem kezdődött meg végrehajtásuk. A Gyurcsány-koalíció által hangoztatott sajtószabadságnak sincs nyoma az átvett városok nyilvánosságában, az új városvezetők balliberális propagandára használják fel az önkormányzati sajtótermékeket.

 

Kapcsolódó anyagok:

Nézőpont: A választók büntetik a baloldal hamis koalícióját

 

A kép forrása: Magyar Hírlap

Magyar Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Birkózó-vb: Fritsch Róbert ezüstérmes

Birkózó-vb: Fritsch Róbert ezüstérmes

A kötöttfogásúak 72 kilogrammos kategóriájában szereplő Fritsch Róbert szoros csatában elveszítette döntőjét, így ezüstérmet nyert szombaton a belgrádi birkózó-világbajnokságon.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Pécsi Pride: Aki nem ugrál, az büdös náci

Pécsi Pride: Aki nem ugrál, az büdös náci

Aki nem ugrál, az büdös náci, hej-hej – ez a rigmus a Pécsi Prideon hangzott el, a menetet vezető kamionról. Az alacsony érdeklődés mellett zajló eseményen négyen mondtak beszédet, köztük a holland nagykövet és a hirhedt Pankotai Lili, volt pécsi gimnazista is.
Keresztényként próbálja beállítani magát Gyurcsány Ferenc

Keresztényként próbálja beállítani magát Gyurcsány Ferenc

Keresztényként kívánja láttatni magát Gyurcsány Ferenc, holott pártja rendszeresen az egyházakat támadja. A DK vezetője már 2014-ben azzal fenyegetőzött, hogy ha kormányra kerül ellehetetleníti az egyházakat, de arról is tanúbizonyságot tett már, hogy a katolikus vallás alapjaival sincs tisztában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!