2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje 11:00

Belföld

A balatoni idegenforgalom is veszélybe kerülhet

Alacsony, mindössze 50 centiméter a Balaton vízszintje. Ez közel 20 centiméterrel alacsonyabb, mint amit tavaly ilyenkor mértek. Egyes szakemberek szerint a balatoni idegenforgalom is veszélybe kerülhet, ha a következő hónapokban is az átlagosnál kevesebb lesz a csapadék. Az alacsony vízállás a vitorlás és az utasszállító hajók közlekedését is hátrányosan érintheti.

51 centimétert mutat a siófoki vízmérce. Ez 20 centiméterrel alacsonyabb a szabályozási szintnél. A vízügyi szakemberek szerint azonban nincs ok az aggodalomra.

„A halak nem pusztulnak, a vízminőség tökéletes volt, tehát nincs rossz hír, van egy ilyen időjárási bizonytalanság, de hát a mezőgazdaság ugyanúgy megsínylette” – mondta Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A vízügyi igazgató reményei szerint, ahogy 2004-ben másfél év alatt helyreállt az akkori aszályok miatt kialakult helyzet, úgy egy csapadékosabb időszakot követően most is magasabb lesz a Balaton vízmagassága. A tó történetével régóta foglalkozó szakértő is úgy véli, tavasszal javulhat a helyzet, de a turisztikai szezon kezdetére szerinte aggasztó lesz a Balaton állapota.

– Ezek a negatív vízháztartású évek szerintem igen jelentős torzulást, romlást hoznak a turizmus viszonylatában – mondja Fekete Péter független Balaton-szakértő. – Ha csak arra gondolunk, hogy az úgynevezett északi parti homokozott strandokon a víz nagyjából a homokról le fog vonulni, és a fürdőző fél térdig érő vízben már a dagonyás iszapban és a rajta növő tüskés hínárba fog begázolni, ha begázol, és nem fordul vissza – tette hozzá a szakember.

Az alacsony vízállás a hajóknak és a vitorlásoknak már az elmúlt szezonban is gondot okozott. A Balatoni Hajózási Zrt. ezért már március végén megkezdi a kikötők kotrását. Horváth Gyula vezérigazgató szerint a hajózási idényt zavarmentessé tudják majd tenni. A vezérigazgató azt mondta, ha a várt csapadékmennyiség elmarad, és a Balaton vízszintje májusra sem éri el a 75-78 centimétert, újabb mederkotrásokat végeznek majd.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Balatonalmádi, a békés kikötő + videó

Balatonalmádi, a békés kikötő + videó

Balatonalmádiba le kell hívni az embereket, hiszen a város a tavalyi évhez hasonlóan idén is számos programmal készül. Fabó Péter Balatonalmádi polgármestee és Borsné Simon Györgyi képviselőjelölt volt a Napindító vendége. 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!