2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:00

Belföld

A 21. századhoz méltó körülmények kellenek a gyerekeknek

Tovább erősítené a kormány a nevelőszülői hálózatot, amelyben 5200 nevelőszülő 15 ezer gyermek számára nyújt családi környezetet. A részletekről Fülöp Attila szociális államtitkárt kérdeztük a Magyarország élőben stúdiójában.

  • A 21. századhoz méltó körülmények kellenek a gyerekeknek

Az ellenzék támadja a kormány új, nevelőszülői programját, és a fóti kastély megszüntetése mögött ingatlanpanamát sejtet. Fülöp Attila, a programért felelős államtitkár szerint azonban nehéz komolyan venni az ellenzék szociális elköteleződését. A fóti kastély mögé képzelt ingatlanspekulációk az ellenzék hecckampányának képezik részét, a valóság ezzel szemben az, hogy az állami ellátásban és gondozásban résztvevő gyermekek számára a nagy létszámú állami gyermekotthonok nem jelentenek jó környezetet, vélekedett.

Az államtitkár szerint a modern, 21. századi gyermekellátásnak nem része hosszú távon az a múlt századi módszer, mely jórészt elkobzott és kiürült kastélyokba zárta az állami gondozott gyerekeket. Többek között Kalocsán épül olyan új, modern gyermekotthon, ahol a jelenleg Fóton lakó 100, speciális szükségletű gyerek elhelyezésre kerülhet. Ugyanakkor az államtitkár szerint a nevelőszülő program azért indult el, hogy család közeli élményt kapjanak a gyerekek, és egy 50-100 fős otthonban ilyenre nincs lehetőség. A tapasztalat pedig épp azt mutatja, hogy speciális igényű és fogyatékos gyermekeket is vállalnak nevelőszülők.

Jelenleg 23 ezer gyereket emeltek ki eredeti, vér szerinti családjukból, és kétharmaduk már most is nevelőszülőnél van. A program lényege, hogy az otthoni férőhelyeket fokozatosan áthelyezze a nevelőszülői hálózatba  – fejtette ki Fülöp Attila. A nevelőszülői státusz az örökbefogadástól abban különbözik, hogy a nevelőszülőség átmeneti. A gyermekvédelemnél lenni ugyanis nem végleges, a családba visszahelyezés megtörténhet, amikor a saját szülők képessé vállnak erre – mondta az államtitkár hangsúlyozva, hogy az örökbefogadásnál a gyermeket sajátként neveli az örökbefogadó, miután róla vér szerinti szülei lemondtak.

2014 óta speciális foglalkoztatási jogviszonyban állnak a nevelőszülők, a 2014 előtti járandóságuk háromszorosát, egy gyerek után közel 60-70 ezer forintot kapják jelenleg. A nevelőszülői programra jelenleg 21 milliárd körüli összeget költ a kormány, és jövő év január 1-től elérhető lesz a nevelőszülői gyed is, ami a nevelőszülői speciális jogviszony mellé társulva olyan további anyagi könnyítés, ami sokak számára állandó foglalkozást, megélhetést fog tudni biztosítani. A hivatásos nevelőszülő nem csak az eredeti családért, de a tágabb közösségért is tesz – mondta az államtitkár, aki egyúttal május 19-én a Várkert Bazárban nyílt családi napra invitált minden érdeklődőt, aki meg szeretne ismerkedni a nevelőszülők és neveltjeik életével.

Tekintse meg a teljes beszélgetést:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk- L.Simon: A pokol legmélyebb bugyrában vannak az árulók + videó

Vezércikk- L.Simon: A pokol legmélyebb bugyrában vannak az árulók + videó

Pártalapításon dolgozik, és már az idei Európai Parlamenti választáson is indulna Magyar Péter, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter volt férje. A férfi korábban a baloldali Partizán műsorában szállt bele páros lábbal a kormányba, akit csak sértett emberként tartanak számon a jobboldalon. A témában a Vezércikk vendégei L. Simon László, Deák Dániel és Gajdics Ottó is elmondták véleményüket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!