2019. május 21.,
kedd, Konstantin napja

750 háztartásban zárták el a gázszolgáltatást

Hír TV

2018. október 11., csütörtök 10:27, frissítve: csütörtök 16:44

Egy egész iskolát kellett kiüríteni, 750 házban pedig órákra elzárták a gázt Érden, egy rutinellenőrzés közben megrongált gázvezeték miatt. A délutáni órákra a mindenki visszatérhetett az otthonába, és az iskolában is folytatódott a tanítás, a teljes helyreállítás azonban még napokig eltarthat.

Körülbelül fél tucat helyi lakosnak kellett elhagyni az otthonát Érden, csütörtök reggel gázszivárgás miatt, ezenkívül egy iskolát is ki kellett üríteni.

„Pont egy általános iskola előtt történt az esemény, ezért biztonsági okokból, az általános iskolában lévő tanulókat ki kellett kísérni, összesen közel 300 gyermeket, illetve az ott dolgozó tanárokat érintette a biztonsági intézkedés. A munkálatokban hivatásos tűzoltók segédkeztek, illetve végzik a műszaki mentési feladatokat. A gázművek szakemberei időközben kiszakaszolták a séróélt vezetéket, a végleges javításáról fognak majd gondoskodni” – közölte Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelem szóvivője.

A helyiek reggel 9 óra körül lettek figyelmesek a szivárgásra.

„Reggel pont a reggelit készítettem, ablak, ajtó nyitva, és az éles suhogás, mint a nyomás amikor elmegy valamiből és nem tudtuk, hogy mi az. Kijöttünk, a többi lakó már kint volt, néztek az iskola felé, nem tudták először, hogy mi történt. Később derült ki, hogy ez egy gázszivárgás, és akkor jöttek a rendőrök meg a tűzoltók, és akkor házról-házra jártak, hogy lehetőleg mindenki hagyja el a lakását, mert ugye gázömlés van, amit érezni is lehetett” – mesélte Sarok István.

A baleset miatt a délelőtti órákban 750 háztartásban kellett elzárni a gázt. A szivárgást a gázszolgáltató emberei okozták egy rutinellenőrzés során.

„Ugye felszíni szivárgás-ellenőrzést hajtottak végre, a náluk lévő mérőműszer jelzett, hogy valószínűleg szivárgás tapasztalható a területen, ezért egy talajszondával kívánták annak a pontos helyét megvizsgálni. Amikor ezt a talajszondát beleütötték a talajba, akkor akkora szerencsétlenség történt, hogy pont a gázvezetéket találta el. A bekötővezetéket, amiből nagy nyomással előtört belőle a gáz” – mondta Bács István, Érd alpolgármestere.

Miután a szolgáltató szakemberei egy elszorítót helyeztek el a vezetéken, dél tájban a lakosok, és az iskolások is visszatérhettek, 700 háztartásban pedig visszakapcsolták a gázt, a fennmaradó 50 háztartás azonban akár napokig is gáz nélkül maradhat.