2024. 05. 25. Szombat Orbán napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Belföld

56 forintos mozijegy és ingyenes belépés a Terror Házába

1956-os séta a Magyar Rádióban, ingyenes belépés és Puskás-film a Terror Házában, családi nap a Hadtörténeti Múzeumban. Számtalan kulturális programmal is emlékezhettek a budapestiek a forradalomra.

Már a nyitás előtt óriási sor kígyózott a Terror Háza előtt a nemzeti ünnepen. Ilyenkor az intézmény ingyenesen látogatható. Fiatalok és idősek egyaránt éltek a lehetőséggel. „Rám rossz hatással van nagyon, miután az ember tudja, hogy mi volt. Akkor fiatalok voltunk, amikor benne éltünk, és sok mindent nem tudtunk” – mondta elcsukló hangon egy idős asszony. Van, akinek még fájó élmény, van, akinek már történelem az Andrássy út 60.

– Nagyon szépen megcsinálták a múzeumot, tetszik, de amúgy elég szörnyű dolgok történtek itt – mondta egy ifjú látogató, Mészáros Erik.
– És szüleitek meséltek erről a korszakról valamit, vagy csak az iskolában hallottatok róla?
– Az iskolában hallottunk róla egy bizonyos történetet, ahogy elmondták. Nagyszülők, dédszülők meséltek róla, de másként mesélték el, mint amit tanítottak nekünk.

Az 1500 fős átlagos látogatószám ilyenkor az ötszörösére nő. A múzeum programigazgatója szerint sok család ilyenkor hozza el a gyerekeket, hogy elmeséljék nekik azt, amiről korábban tilos volt beszélni. „Hiába tiporták el a szabadságharcot, a világ már soha nem tudott visszatérni abba a kerékvágásba, amelyben előtt volt, ezt mutatjuk be. Ezt a folyamatot, ezt a történetet érinti a múzeum kiállítása. Ezenkívül egy olyan filmet vetítünk egész nap, amelyet erre az alkalomra, az évfordulóra készítettünk. Az a címe ennek, hogy Játsszunk nyugodtan. Puskás Ferencnek volt a legendás mondása, amellyel biztatta a játékosait. Az ő élettörténetét mutatjuk be” – nyilatkozta Tallai Gábor.

Az Aranycsapat legendás csatára szintén az 1956-os forradalom után hagyta el hazáját. Később ő is hallhatta a Honvágy című korabeli slágert, amelyet éppen október 23-án rögzítettek a Magyar Rádió 6-os stúdiójában.

Az ’56-os séta keretében a Magyar Rádió épületének azokat a helyeit járhatták be a látogatók, amelyek 1956-ban fontos szerepet töltöttek be. A rádiólátogatáson részt vevő Halmi Jánosné 9 éves volt 1956 októberében. „A házak mellet mentünk édesanyámmal az Üllői úton. Az is izgalmas volt. A Vörösmarty utcában lakott, az Andrássy sarkán, és az tele volt sírokkal, úgyhogy borzalmas élmény volt” – mesélte az asszony.

A nemzeti ünnep alkalmából a Hadtörténeti Múzeumban családi nap, a Corvin és a Tabán moziban filmvetítések várták az érdeklődőket. Egy mozijegyért ezen a napon csak 56 forintot kértek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Összeomolhatnak Magyar Péter néppárti álmai + videó

Összeomolhatnak Magyar Péter néppárti álmai + videó

A Tisza Párt alapítója egy elnyomó rendszert szolgált ki és a CÖF-CÖKA ebben az ügyben levelet is írt az összes néppárti képviselőnek, ha lehet tartsák magukat a saját álláspontjukhoz, miszerint az Európai Néppárt nem támogat senkit, ha kiszolgálta a kommunista diktatúrát - derül ki a Vezércikkből.
Reagált az adóhatóság Karácsony Gergely kirohanására + videó

Reagált az adóhatóság Karácsony Gergely kirohanására + videó

A politikus azután fakadt ki, hogy házkutatást tartott a Nemzeti-Adó és Vámhivatal Karácsony Gergely jogi főtanácsadójánál és ügyvédjénél. Nem mellesleg a nyomozók nemrégiben a Mediawork szerkesztőségében is jártak, ahol nagy mennyiségű iratot foglaltak le.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!