2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

2050-re kétmillárdan fognak élni Afrikában

Több európai befektetést szorgalmazott Afrikában az osztrák kancellár Bécsben az EU-Afrika Fórumon. A tanácskozáson 25 afrikai állam képviselője, európai részről pedig 13 állam vagy kormányfő vett részt, valamint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Előzetes becslések szerint az Afrikában tapasztalható népességnövekedés miatt 2050-re több mint kétmilliárdan élnek majd a kontinensen.

  • 2050-re kétmillárdan fognak élni Afrikában

Afrika együttműködése nélkül nem állítható meg a migráció – jelentette ki az Európai Parlament elnöke az Afrika-EU fórumon. A Bécsben tartott, két napos találkozón 25 afrikai és 13 európai állam vagy kormányfő, valamint az üzleti szféra számos vezetője képviseltette magát.

„Úgy gondolom, elengedhetetlen, hogy Afrikával együttműködjünk a kontinens növekedése érdekében. Támogatom, hogy akár 50 milliárd eurót is fektessünk ebbe, hiszen erős elköteleződés szükséges a klímaváltozás, a szegénység, a terrorizmus és az afrikai országok között zajló háborúk ellen, ugyanakkor az európai vállatok jelenlétét is erősítenünk kell a térségben. A költségvetésről az Európai Uniós választások után fogunk szavazni. Fel kell ismernünk az afrikai kontinens jelentőségét. Erős elköteleződés és befektetések nélkül lehetetlen megállítani a migrációt” – nyilatkozta Antonio Tajani

Bár a migráció nem volt része az esemény hivatalos napirendjének, a téma nem maradhatott ki a politikai párbeszédből. A vendéglátó osztrák kancellár, Sebastian Kurz szerint az észak-afrikai országokat abban kellene segíteni, hogy a Földközi-tengeren átkelő migránsok közül minél többet be tudjanak fogadni. A találkozó után az osztrák külügyminiszter azt hangsúlyozta, igazságosságot és stabilitást kell biztosítani mindkét fél számára.

„Úgy gondolom, a ma elért eredmények mind azt tanúsítják, mennyire sokrétű potenciál rejlik Afrika és Európa kapcsolatában. És ez csak a kezdet volt. Azon fogunk dolgozni, hogy mindkét kontinensen biztosítsuk a stabilitást és igazságosságot biztosítsunk” – mondta Karin Kneissl osztrák külügyminiszter. 

A ruandai külügyminiszter a sajtótájékoztatón kiemelte a vállalkozói szféra jelentőségét az együttműködésben, és sikeresnek nevezte a találkozót.

„A kontinenseink között formálódó új kapcsolat célja a közös jólét előremozdítása. Új afrikai munkahelyek teremtése és a kereskedelem fellendítése Európában is a munkaerőpiac erősödését és a növekedést segíti. Az afrikai emberek bevonása a globális gazdaságba napjaink legnagyobb globális üzleti lehetőségét kínálja. Azzal, hogy alapvetően elismerjük függetlenségünket, humánus, szabályos és kölcsönösen előnyös megoldást találhatunk a migráció kihívására” – véli Richard Sezibera, Ruanda külügyminisztere. 

A tanácskozás középpontjában az Afrika és az EU közötti gazdasági együttműködés erősítése állt, különös tekintettel a digitalizációra, az innovációra, a klímaváltozás problémáira, valamint azokra a befektetési programokra, amelyek célja, hogy segítsék az afrikai lakosság helyben maradását. A megállapodás értelmében az Európai Unió több milliárd eurós befektetést tervez az afrikai kontinensre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!