2021. 10. 16. Szombat Gál napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vetítő 02:00

Belföld

2006, Őszöd: 15 éve került nyilvánosságra Gyurcsány gyalázatos hazugságbeszéde

15 évvel ezelőtt, 2006. szeptember 17-én került nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc őszödi hazugságbeszéde. Miután kiszivárgott a botrányos, trágár hangfelvétel, Gyurcsány terrorral és erőszakkal akarta megtartani a hatalmát. Nem rettent el attól sem, hogy lovasrohamot vezényeljen, ártatlan emberek szemét lövesse ki, fiatalokat alázzon meg és zárasson rácsok mögé hetekre indok nélkül. Fontos, hogy emlékezzünk arra, hogy mi történt 2006 őszén, hiszen a rendőrterror mögött álló főszereplő, a bukott miniszterelnök jelenleg is a baloldal vezetője, és vissza akar jutni a hatalomba.

Hazugság, megszorítások, az emberek lenézése és kigúnyolása

A 2006-os választásokon egy hajszállal tudott csak győzni a Gyurcsány Ferenc által vezetett MSZP. Ezt követően, de még a kormányalakítás előtt az MSZP-frakció zárt ülést tartott a balatonőszödi kormányüdülőben. 

ITT KERÜLT SOR GYURCSÁNY HAZUGSÁGBESZÉDÉRE MÁJUS 26-ÁN.

Ebben az akkori miniszterelnök többek között azt mondta:

Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. (...)  Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet.

Gyurcsány azt is bevallotta, hogy az azt megelőző négy évben nem csináltak semmit, nem hoztak egy olyan jelentős kormányzati intézkedést sem, amelyre büszkék lehetnének, majd feltette a kérdést:

Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?

Ekkor hangzott el az a sokat idézett mondat is: "hazudtunk reggel, éjjel meg este". A trágárságtól hemzsegő beszédben a választókat is mélyen lenézte, amikor azt mondta, hogy a tüntetők úgyis megunják majd és haza mennek, vagyis semmit nem tudnak tenni ellene.

A felvétel azonban ekkor még nem került a nyilvánosság elé, a kormány 2006 június 9-én letette az esküt, ezt követően jött az igazi hidegzuhany a magyarok számára. Eddigre már az ország komoly bajban volt, ezt már a szocialista kormány is tudta, hiszen több százmilliárd forint hiányzott a költségvetésből.

Gyurcsány a helyzet kezelésére brutális megszorításokat tartalmazó csomagot jelentett be azzal a cinikus megjegyzéssel tálalva, hogy "nem kell félni, nem fog fájni". Ez viszont hazugság volt, akárcsak a teljes kormányzása, hiszen miatta családok mentek tönkre, az ország pedig majdnem csődbe ment.

 

 Gyurcsány Ferenc - Forrás: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

 

A megszorításokat tartalmazó csomag részeként 30 százalékkal emelkedett a gáz ára, növelték a villamos energia árát, emelték az áfakulcsot, a jövedéki adót, illetve a munkáltatói járulékot.Hamarosan kiderült az is, hogy 2008-tól tandíjat kell fizetni, 2007-ben pedig vizitdíjat és kórházi napidíjat vezetnek be. Akik pedig ezeket az intézkedéseket kritizálták, azoknak Gyurcsány azt mondta, hogy

El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!

Az ezt követő években százezrek hagyták el az országot, az elvándorlási folyamatot pedig csak a Fidesz-kormánynak sikerült megállítania, illetve az elmúlt években visszafordítania, ami azt jelenti, hogy mostanra már többen érkeznek haza, mint ahányan elhagyják az országot.

Az őszödi hazugságbeszéd nyilvánosságra kerülése és a tüntetések kezdete

Gyurcsány Ferenc hazugságbeszédét szeptember 17-én juttatták el ismeretlenek a magyar sajtónak. Először csak részletek kerültek nyilvánosságra, majd az egész beszéd. Ezt követően Budapesten a Kossuth téren és több vidéki városban is tüntetések kezdődtek, amelyeken Gyurcsány Ferenc azonnali távozását követelték.

A TÜNTETÉSSOROZAT EGYIK LEGFONTOSABB ELEME A MAGYAR TELEVÍZIÓ MÁSNAPI OSTROMA,

amelyre azért került sor, mert a televízió vezetése az akkorra már több tízezres tiltakozó tömeget 900 fősnek nevezte, majd nem voltak hajlandóak beolvasni a tüntetők által írt petíciót. Gyurcsány szándékosan védelem nélkül hagyta az MTV épületét, rosszul felszerelt rendőröket vezényeltek a tüntetőkkel szemben, akik végül elfoglalták az MTV-t.

Ezek után hetekig tartó véres összecsapások következtek, a legvéresebb október 23-án, amikor a Fidesz ünnepi megemlékezésére érkezett több tízezres tömegre lovasrohamot vezényeltek, majd könnygázgránátokkal, gumilövedékekkel támadtak a békés demonstrálókra, ezzel súlyos, maradandó sérüléseket okozva.

A kommunizmus legsötétebb napjait idéző rendőrterrorral akarta Gyurcsány elhallgattatni az embereket

A 2006. őszi áldozatok tucatjait képviselő Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője Gaudi-Nagy Tamás az Origónak korábban arról beszélt, hogy éppen az őszödi hazugságbeszéd nyilvánosságra kerülése utáni események mutatták meg, hogy mekkora veszéllyel járhat a Gyurcsány-féle baloldal visszatérése Magyarországon.

Gaudi-Nagy szerint a 2006 őszén történt események a Kádár-rendszer brutalitását is meghaladták azzal, hogy szisztematikusan és terrorisztikus erőszaksorozatot alkalmaztak a tiltakozók megfélemlítésére, valamint a bosszú érdekében. Mindenképp példátlannak mondható, hogy Gyurcsány Ferenc parancsára lovasrohamot vezényeltek az emberek ellen. Szintén a diktatúrákat idézi, hogy a rendőrök arcukat eltakarva, azonosító jelzés nélkül, viperával vertek össze számos embert.

Orbán Viktor korábban a 2006-os őszi eseményekről elmondta, hogy

aligha tudjuk elfelejteni, vakuemlék, villanásszerűen képes visszaemlékezni rá az ember.

A miniszterelnök felidézte, hogy az őszödi beszéd miatti lázadásokkor az akkor serdülőkorban lévő fiát be kellett zárnia, hogy ne menjen ki az utcára. Hozzátette: mellbevágó, hogy aki miatt ez történt, még mindig a politikában van.

 Az eredeti cikk videókkal elérhető itt.

 

Címlap fotó: A tévészékház ostroma - Forrás: AFP/BELA NAGY

Cikk forrása: Origo

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

15 éve került nyilvánosságra az őszödi beszéd

Az őszödi beszéd hatalmas tiltakozáshullámot indított el

Ciki a baloldali sajtónak az őszödi beszéd

Elfelejtett videó Gyurcsány Ferencről

Hír TV

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Megemlékezés Olaszliszkán

15 éve lincselték meg Szögi Lajos tanárt Olaszliszkán. A gyilkosság évfordulóján a településen emlékezik 18 órától a Mi Hazánk, a MÖM és a Betyársereg. A helyszínen van tudósítónk Csápenszky Erna. 2021. október 15.

Össze-vissza beszél Karácsony Gergely

Nacsa Lőrinc (KDNP) Híradónknak elmondta, Karácsony Gergely nemcsak miniszterelnök-jelöltként, de főpolgármesterként is megbukott. 2021. október 15.

Beindult a fűtésszezon: nő a balesetek száma

Október közepétől hivatalosan is beindul a fűtésszezon. 2021. október 15.

Legfrisebb híreink

Vezércikk: Orbán szerint plüssmacikkal nem lehet megvédeni határt

Ismét olvastunk a sorok között, akik pedig segítettek a bal- és jobboldali sajtóhírek hátterének elemzésében: Deák Dániel, aki szerint már az ellenzéki szimpatizánsok is felháborítónak tartják, amit Brüsszel a keleti vakcinákkal művel, Bayer Zsolt, aki szerint valóság nevű nagybátyánk Keletre költözött, a Nyugat pedig teljesen elveszítette realitásérzékét; Kiszelly Zoltán, aki szerint Gyurcsány Ferenc már a KISZ-ben tanulta a Machiavellizmust, a többiek az ellenzékben viszont még csak most kapizsgálják. Műsorvezető: M. Kovács Róbert.

Lehet-e jobboldali politikát folytatni a baloldalon?

A Jobbik volt alelnöke szerint, ha Márki-Zay Péter nyeri az előválasztást a DK miatt nem lesz mozgástere az ellenzéki térfélen. A Napi aktuálisban Volner János független parlamenti képviselő volt a vendégünk.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!