2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

2006-os események: ismét tárgyalni fogják

Két hét múlva újraindulhatnak a 2006. őszi semmisségi ügyek a bíróságokon. A Hír Televízió információi szerint ugyanis az alkotmánybírák nem találták alaptörvénybe ütközőnek a semmisségi törvényt. Közben több mint 3 millió forint kártérítést ítélt meg jogerősen a bíróság egy 73 éves férfinak. Az ítélet szerint 2006. október 23-án jogtalanul tartották fogva és bántalmazták a rendőrök.

A 2006. október 23-án készült videofelvételen látható, akkor 66 éves Lévay Attilát a rendőrök egy ’56-os zászlóval először akadály nélkül beengedték a sorfal mögé, ott azonban leteperték, lökdösni, ütni, rúgni kezdték, utána pedig egy vízágyúhoz verték a fejét. A férfit másnapig őrizetben tartották. A Fővárosi Ítélőtábla azonban 7 év után jogtalan fogva tartásért és rendőri bántalmazásért – kamatokkal együtt – több mint 3 millió forint kártérítést ítélt meg neki. A pénzt nem tartja meg: a 2006-os rendőri túlkapások áldozatainak ajánlja fel.

Lévay Attilát egyébként még 2007-ben garázdaságért jogerősen elítélték. Azt mondta, a képfelvételek akkor még nem kerültek elő, csak a rendőrségi jelentések álltak a bíróság rendelkezésére. Szerinte ez az ítélet is a semmisségi törvény hatálya alá tartozik. A jogszabály alapján az ilyen ügyekben már 2011-ben ki kellett volna mondani az ítélet semmisségét. Több eljáró bíró azonban az Alkotmánybírósághoz fordult. A testület még nem hirdette ki határozatát, de a Hír Televízió úgy tudja, hogy a törvényt jóváhagyó döntés már megszületett, és csak arra kell várni, hogy a nemmel szavazó alkotmánybírók megírják különvéleményüket. Az alaptörvény negyedik módosítása egyébként 30 napos határidőt szabott az Alkotmánybíróságnak a határozathozatalra. Ezt a parlament elé benyújtott 5. módosítás 90 napra növelheti.

A Fővárosi Törvényszéken kedden kezdődik az egykori rendőri vezetők: Bene László, Gergényi Péter és Dobozi József és társaik büntetőpere is. Jogvédők és jogsértettek tüntetést jelentettek be erre a napra a törvényszék épülete elé, mert hiányosnak tartják a vádat. A Központi Nyomozó Főügyészség februárban emelt vádat a volt rendőri vezetők ellen, elsősorban elöljárói intézkedés elmulasztása miatt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!