2024. 07. 04. Csütörtök Ulrik napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

20 ezer lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg az Otthonfelújítási Programban + videó

Július 1-től már be lehet adni az igényléseket az új Otthonfelújítási Programba. A támogatás az 1990 előtt épült házak energetikai korszerűsítésére vonatkozik. Az érdeklődők a közvetítő kereskedelmi bankok hálózatában adhatják le a dokumentációt. A program 108 milliárd forintos keretösszegéből a becslések szerint közel 20 ezer lakóépületben valósulhatnak meg fejlesztések.

  • 20 ezer lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg az Otthonfelújítási Programban + videó

Idős házak sorakoznak ezen a Nógrád megyei településen. Többségük hamarosan akár meg is újulhat. Július elsejével ugyanis elindult a regisztráció a 2024-es Otthonfelújítási programra.

Településünkön lévő házak többnyire már az 1970-es évek elején, vagy a 80-as évekig bezárólag épültek, és nagyon sok olyan ingatlan van, ahol azért az idős korosztály még jelen van. - mondta Acsa polgármestere, Zemen Szilvia.

Az 1990. december 31-e előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére igényelhető a támogatás. Az alapfeltétel, hogy a kiinduló állapothoz képest legalább 30 százalékos energiamegtakarítást eredményezzen az elvégzett beruházás.

Hőszigetelést, a nyílászárók cseréjét, használati melegvízrendszerek korszerűsítését, fűtéskorszerűsítést lehet ebből a programból finanszírozni. Fontos egyébként, hogy a használati melegvízrendszer korszerűsítése, illetve a fűtés korszerűsítése önálló elemként nem támogatható a programban, ahhoz járulnia kell egyébként hőszigetelési vagy nyílászáró vagy egyéb tevékenységeknek is. Azokban az ingatlanokban, amik ezzel a programmal érintettek, kizárólag lakáscélú energiafelhasználás történhet. -nyilatkozta Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

A szakember hozzátette: új Otthonfelújítási Programban legfeljebb 7 millió forintnyi beruházási költség számolható el energetikai korszerűsítésre, egymilliós önerő mellett.

Az Otthonfelújítási program miatt az építőanyagok iránt is megnőtt a kereslet – erről már az építőanyag kereskedő beszélt híradónknak. Pusztai Tamás hozzátette: május eleje óta növekszik a szigetelőanyagok iránt érdeklődők száma, ugyanis a hőszigetelő rendszer az egyik legjobb módja annak, hogy a házunk energetikáját javítsuk.

Főként a külső hőszigetelő rendszerekre nőtt meg az érdeklődés. Ez azért nagyon praktikus, mert a háznak az energetikáját is nagyban javítja, illetve esztétikailag is sokkal szebb lesz az épület.- fogalmazott Pusztai Tamás, építőanyag kereskedő.

A magyar építőanyag-gyártók felkészültek - írta közleményében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének Hazai Építőanyag-gyártó Tagozata. Mint fogalmaztak, a támogatott építőanyagok hazai forrásból elérhetők, és a megnövekedett kereslet miatt sem kell az árak emelkedésére számítani.

Érdeklődés márpedig van. az egyik legnagyobb hazai kereskedelmi bank felmérése szerint a magyarországi ingatlantulajdonosok 52 százalékát érdekli az otthonfelújítási program.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Önt elítélné a bíróság, ha elrabolná valaki mobiltelefonját?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!