2020. szeptember 25.,
péntek, Eufrozina, Kende napja

„1848. március 15. modern politikai nemzetünk születésnapja”

2014. március 15., szombat 18:25, frissítve: szombat 18:26

A köztársasági elnök a Veszprém megyei Békáson, a Hollán Ernő szabadságharcos hadmérnök síremlékét őrző kápolna előtt ünnepelt. Áder János a modern politikai nemzet születésnapjának nevezte 1848. március 15-ét.

Hollán Ernő fél évszázaddal élte túl az 1848–49-es szabadságharc leverését. A hadmérnök altábornagy 1900-ban halt meg, felesége családjának kápolnájában temették el a Veszprém megyei Békáson. Azok közé tartozott, akik az utolsó pillanatig küzdöttek az osztrák–orosz túlerővel szemben – emlékeztetett ünnepi beszédében a köztársasági elnök. A Hollán Ernő által megerősített péterváradi vár védői csak a világosi fegyverletétel után adták meg magukat.

„1848. március 15. modern politikai nemzetünk születésnapja. Ennek a napnak a jelentősége csak államalapításunkhoz fogható. Ahogy Szent István műve mindörökre európai nemzetté tette a magyarságot, úgy 1848 öröksége is egyértelműen a polgárosodáshoz kötötte nemzetünk sorsát” – fogalmazott Áder János.


Hollán Ernő életútját Nemes János hadtörténész elevenítette fel. „Hollán Ernő hazaszeretete emlékeztessen bennünket a nagy tetteken kívül arra is, hogy a történelem menetét a hétköznapi emberek tettei, a hétköznapok csatái vitték előrébb.”

Az ünnepségen részt vettek a Hollán család leszármazottai, akiket Áder János külön is köszöntött. A köztársasági elnök a kápolna előtt facsemetét ültetett, majd koszorút helyezett el.

Forrás: Hír TV