2018. január 18.,
csütörtök, Piroska napja

17 éve történt gyilkosság is előkerülhet a botrányos ügyben?

KG

2012. augusztus 7., kedd 13:51

A Népszava kedden írta meg, hogy újra elővehetnek egy 17 évvel ezelőtti rendőrgyilkosságot a Hajógyári-szigeten elkövetett emberölések kapcsán. Azonban a főügyészségnél egyelőre nincsen ilyen ügy.

Újra elővehetnek egy 17 évvel ezelőtti rendőrgyilkossági ügyet a Hajógyári-szigeten elkövetett emberölésekkel összefüggésben – tudta meg a Népszava. A lap azt írja: Szabó Jánost, a Budapesti Rendőr-főkapitányság ifjúságvédelmi nyomozóját 1995 júliusában feltételezhetően fejbe lőtték, holttestét pedig a Dunába dobták.

A helyszíni szemle ennek ellenére fulladásos halált állapított meg és a nyomozást másfél évvel később lezárták. Szabó János egyébként kábítószeres ügyekkel foglalkozott, több drogterjesztőt leleplezett. A lap azt írja, emberölés esetén 20 év az elévülés, így még folytatható az eljárás.

A nyomozás újraindítását a Központi Nyomozó Főügyészségnek kell elrendelnie, de szóvivőjük a Hír TV-nek azt mondta: náluk egyelőre nincs ilyen ügy.

A rendőrség nemrégiben  három eltűnt vagy a Dunában holtan talált fiatal dossziéját porolta le a rendőri korrupciós üggyel összefüggésben. A rendőrség július 27-én vett őrizetbe két férfit a Hajógyári-szigetnél tavaly decemberben vízbe fulladt fiatalember halála ügyében. Másnap a bíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat. A Magyar Nemzet korábban megírta, hogy akár ötmilliárd forintra is rúghat az a vagyon, amit a vesztegetés miatt letartóztatott V. László vállalkozó külföldre menekített. A Hajógyári-sziget több szórakozóhelyének tulajdonosa ellen már üzletszerű kéjelgés gyanúja miatt is nyomoznak.

A vagyontalan mulatókirály

Lapértesülések szerint nem tudták eddig zár alá venni a hatóságok a rendőrségi korrupciós botrányban bűnszervezet vezetésével gyanúsított V. László vagyontárgyait, mert azok a családtagjai nevén vannak. A Magyar Nemzet úgy tudja, az évek óta hatályos jogszabályok erre lehetőséget adnak a fenti esetben is, a nyomozók jelenleg az értékek lefoglalásának jogi hátterét készítik elő.

Forrás: MNO, Hír TV