2021. 09. 28. Kedd Vencel napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

15 ezres leépítésre készül az Airbus

Franciaországban tüntettek az Airbus alkalmazottai a tervezett elbocsátások miatt. Az európai repülőgépgyártó 15 ezer dolgozójától válik meg az utasszállító gépek iránti kereslet drasztikus visszaesése miatt. Az Airbus örök riválisának a helyzete sem jobb: a Boeing nemcsak a megrendelések lemondásával küszködik, de a kettős katasztrófát szenvedett MAX-típusú gépének újbóli engedélyeztetését sem tudta egyelőre megoldani.

Sztrájkoló Airbus alkalmazottak ezrei vonultak a cég toulouse-i központjához, hogy tiltakozzanak a bejelentett elbocsátások ellen. A szakszervezetek nem tagadják, hogy a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került cégnek költséget kell csökkentenie, még az elbocsátásokat is elfogadják, mindössze annak mértékével nem értenek egyet.

A leépítés - a szakszervezetek szerint - a cég versenyképességét is veszélyezteti.

Mi történik majd azokkal a fiatalokkal, akiket 3-4-5 éve képeznek az Airbusnál? Elbocsátásukkal olyan tudást veszítünk el, amire a gazdasági átmenetet képező környezetbarát repülés kifejlesztéséhez van szükség

- közölte a CGT szakszervezet egyik vezetője.

A tervek alapján az európai repülőgépgyártó konzorcium minden tizedik alkalmazottjától, azaz csaknem 15 ezer embertől válik meg. Ez mintegy 5-5 ezer német és francia, 1700 angol, és 900 spanyol munkavállalót érint. A kisebb beszállító üzemekben pedig további 1300 amerikai, kanadai és kínai alkalmazott veszíti el a munkáját.

A cégvezetés azzal indokolja a drasztikus leépítést, hogy a koronavírus-járvány tavasszal lenullázta a polgári légiforgalmat, de az utasszám még a nyári szezonban, sőt éveken át sem fogja elérni a korábbi évek átlagát. A légitársaságok számos rendelést mondtak le, a csökkenés 40%-os.

Az Airbus már le is számolt az egyik presztízs-projektjével; végérvényesen leállítja a kétszintes, négyhajtóműves, széles törzsű utasszállító repülőgép, az A380-as gyártását. A típust fokozatosan állítják le a légitársaságok; az Air France érzelmes búcsút vett a drágán üzemeltethető óriástól annak utolsó menetrend szerinti repülése után.

A British Airways-nél sem jósolnak nagy jövőt ennek a géptípusnak. A 12 darabos flottából 11 gépet a franciaországi Chateauroux repülőtéren tárolnak. 

Az Airbus örök vetélytársa még rosszabb helyzetben van. A Boeing-tól is megrendeléseket mondtak vissza a koronavírus-járvány miatt, de már előtte is lejtmenetben volt az amerikai cég a 737 Max típusú gépének indonéziai és etiópiai katasztrófája miatt. A balesetek vizsgálata során konstrukciós hibákra derült fény, ami miatt az összes ilyen gépet a Földre parancsolták, és megkezdték a típus szoftverének teljes újraírását. A Boeing egyelőre még a tesztrepüléseket végzi az új programmal ellátott típussal, újbóli engedélyezésének időpontja azonban megjósolhatatlan.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Magyar-horvát infrastruktúra-fejlesztés

Fejleszteni kell a Magyarországot Horvátországgal összekötő infrastruktúrát, mert a határ menti együttműködés dinamikusabbá tétele elősegíti a gyors újraindítást - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Nagykanizsán. 2021. szeptember 28.

Az Országgyűlés folytatja munkáját

Az inflációról és az ellenzéki előválasztásról is beszéltek ellenzéki képviselők napirend előtt az Országgyűlésben. 2021. szeptember 28.

Megkapta Biden a harmadik oltást

Az amerikai TV társaságok kamerái előtt vette fel a harmadik, koronavírus elleni vakcinát az amerikai Egyesült Államok elnöke. 2021. szeptember 28.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!