2018. január 17.,
szerda, Antal, Antónia napja

11 milliós miniszteri támogatás a leégett gyermekotthonnak

KK

2012. december 25., kedd 17:18, frissítve: kedd 17:52

11 millió forinttal támogatja a somogyvári gyermekotthon kiégett épületrészének felújítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az épület december 15-én, szombaton gyulladt ki. Menekülés közben több gyermek könnyebben megsérült. A tűz okát még vizsgálják.

Tűzoltókocsi-keréknyomok az épület előtt, korom és sáros lábnyomok a falon emlékeztetnek a tűzre. Az épület most üres, az itt élő gyerekeket lakásotthonokban, illetve az intézmény egy másik telephelyén szállásolták el.

A járólaptól 10-20 centire lehetett látni a folyosón, fölötte olyan tömör forró füst volt, hogy egy centire nem lehetett ellátni – mondta Tóth László, a Somogy Megyei Gyermekotthon igazgatója. Ez is nehezítette a mentést, amelyben a tűzoltók mellett a dolgozók, és több nagyobb gyerek is részt vett. Az igazgató szerint nagy dicséret illeti a fiúkat, akik visszamentek a füsttel telt helyiségbe, hogy a piciket lehozzák, és a kollégákat is, akik megszervezték és véghez is vitték a mentést. A tűz kitörése után 15 perccel már nem volt gyerek az épületben, ami azt gondolom, hogy nagyon fontos volt ahhoz, hogy ne legyen hatalmas tragédia ebből a dologból – tette hozzá Tóth László.

Csak hat gyermek sérült meg könnyebben, az anyagi károk elhárításában pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma sietett az intézmény segítségére, 11 millió forinttal támogatják az épület helyreállítását.

– A tűz közvetlen hatását fogjuk ebből kijavítani, tehát az elektromos hálózat újjáépítését, illetve a falak vakolását, a nyílászárók cseréjét, illetve festést, meg amik még ezekhez a munkálatokhoz tartoznak – közölte Móring József Attila, Somogyvár polgármestere.

Az épület helyreállítása januárban elkezdődhet, a gyerekek akár már tavasszal visszaköltözhetnek. A történtek hatására eddig csaknem félmillió forint gyűlt össze adományokból, és folyamatosan jelentkeznek a segíteni akarók.

Forrás: Hír TV